Liber la tras cu arma. MAI vrea să schimbe regulile pentru polițiști. Dan: „Îmi doresc să eliminăm constrângerile care îi fac să aibă rețineri evidente”

Liber la tras cu arma. MAI vrea să schimbe regulile pentru polițiști. Dan: „Îmi doresc să eliminăm constrângerile care îi fac să aibă rețineri evidente
Publicat: 25/07/2017, 09:43

Carmen Dan a prezentat pe scurt, luni, în cadrul unei conferințe de presă la MAI, cele trei subiecte dezbătute cu liderii sindicatelor din Poliția Română, care au vizat statutul polițiștilor, înăsprirea legislației penale care să îl apere pe polițist și uzul de armă. În cazul primei teme luate în discuție, Carmen Dan a avansat deja un termen privind definitivarea demersului legislativ.

„În ceea ce privește statutul, nu e aceasta prima încercare de a promova un act normativ în sensul acesta. De fiecare dată, acest proces de consultare s-a blocat la minister și oamenii din conducerea ministerului au fost acuzați că blochează demersul (…) Am decis, azi, ca statutul să fie elaborat, în primă fază, de către reprezentanții polițiștilor, organizație profesională și sindicate (…) Ne dorim ca, de această dată, acest demers legislativ să fie dus până la capăt și am stabilit ca, până în luna octombrie, să avem un proiect finalizat care să fie pus în dezbatere publică. E esențial ca acest proiect să fie susținut și de către cetățeni, și de către societate”, a declarat Carmen Dan, după discuțiile cu sindicatele din Poliție.

Referitor la a doua temă dezbătută și anume înăsprirea legislației penale pentru faptele de ultraj comise asupra polițiștilor, Carmen Dan subliniat faptul că propunerea legislativă pe acest subiect, înaintată deja Ministerului Justiției, va fi abordată într-o discuție cu ministrul Tudorel Toader.

„După moartea polițistului Ionescu de la Brigada Poliției Rutiere, MAI a înaintat o propunere ministrului Justiției. Propunerea viza majorarea limitelor pedepselor pentru faptele de ultraj cu două treimi atunci când victima acestor infracțiuni e un polițist sau jandarm. Voi discuta personal cu ministrul Justiției pentru ca această propunere să fie avută în atenție și considerată ca o prioritate în pachetul legislativ care va viza modificarea legislației penale”, a mai spus Carmen Dan.

Totodată, cu privire la cea de-a treia temă dezbătută, respectiv uzul de armă, ministrul de Interne a declarat că a decis ca „procesul de reglementare să fie realizat la nivelul ministerului”.

„Îmi doresc să eliminăm toate acele constrângeri care fac ca polițistii să aibă rețineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. Și aceste modificări îmi doresc să fie finalizate cât mai repede pentru a avea, până la sfârșitul acestui an, acest pachet complet”, a mai precizat ministrul de Interne.

În ceea ce privește nivelul de deficit al personalului, ministrul de Interne a precizat că se ridică la 20.000 de cadre și a asigurat, în acest context, că amenințarea unei modificări pe legea pensiilor nu are fundament, în condițiile în care „nu există un asemenea demers la nivel guvernamental, în acest moment”.

„Avem în derulare și o analiză în ceea ce privește alocarea ce urmează a ne fi acordată în urma rectificării (…) Deficitul de personal este de 20.000 de cadre, care există riscul să crească pentru că în spațiul public sunt informații nedocumentate despre amenințarea unei modificări pe legea pensiilor, care nu există și semnalul pe care vreau să-l transmit este acela de stabilitat”, a mai spus Carmen Dan.

Reamintim că discuțiile între liderii de sidicate din Poliție și MAI au avut loc după ce Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, polițist la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii și l-a înjunghiat de mai multe ori, potrivit Mediafax.

Agresorul, un tânăr de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, a fost arestat preventiv vineri. El și-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei și le-a spus polițiștilor de la fața locului că nu regretă nimic. Anchetatorii au precizat că bărbatul a mai fost condamnat de două ori în Spania pentru fapte comise cu violență.

Polițistul a fost înmormântat duminică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?