Liderul rezistenței armate de la Azovstal cere o ”evacuare ca la Dunkerque”

Liderul rezistenței armate de la Azovstal cere o ”evacuare ca la Dunkerque”
Liderul rezistenței armate de la Azovstal / Sursă Foto: Captură Video
Publicat: 27/04/2022, 23:03
Actualizat: 27/04/2022, 23:05

Apărătorii ucraineni din Mariupol asediați de ruși în combinatul Azovstal trimit în continuare semnale despre disponibilitatea lor de a părăsi orașul dacă se creează condițiile în acest sens.

Comandantul Brigăzii 36 Marină, Serghei Volynsky, cu indicativul „Volyn” a cerut ca procedura de extracție să fie aplicată celor de la Azovstal.

Un mesaj video legat de acest subiect a fost publicat pe Telegram, în care comandantul trupelor de rezistență a vorbit despre situația dificilă de la uzina.

„În grupul nostru sunt peste 600 de răniți, de diferite niveluri de gravitate și au nevoie de ajutor medical. Nu există condiții, nici medicamente, nici personal care să-i ajute. Avem răniți civili, cărora le acordăm asistență cât putem”, a spus el.

Volyn a subliniat că la Azovstal se află sute de civili ucraineni, inclusiv copii, pensionari și persoane cu dizabilități. În același timp, există probleme cu alimentele, apă și alte bunuri.

Acesta a invocat procedura de extracție, acre implică îndepărtarea, retragerea militarilor și a civililor de la locul ostilităților într-o zonă sigură, în special pe teritoriul unui stat terț.

Conform lui Volyn, aceeași procedură a fost folosită în 1940 pentru a retrage trupele anglo-franceze din Dunkerque.

Mai mulți locuitori din Mariupol au reușit în mod miraculos să evadeze din orașul bombardat de ocupanți . La început, toți cei care vor să plece trec printr-o tabără de filtrare, dar nu toți reușesc să intre pe lista de evacuare.

Cu ceva timp în urmă, armata rusă a întrerupt evacuarea convenită de la Mariupol la Zaporojie.

Invadatorii ruși duc activ un război informațional în Mariupol. Aceștia încearcă să creeze impresia că Ucraina a „uitat” de locuitorii orașului și nu încearcă să-i evacueze.

Mii de civili se ascund în subsolul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, se știe despre cel puțin 2 mii de oameni care se află încă pe teritoriul întreprinderii.