Lipsa cărbunelui a lăsat Petroșaniul fără căldură și apă caldă în pragul iernii. Se cere intervenția Guvernului

Lipsa cărbunelui a lăsat Petroșaniul fără căldură și apă caldă în pragul iernii. Se cere intervenția Guvernului
Publicat: 03/01/2020, 14:55

Sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara au trimis Guvernului un document prin care solicită implicarea de urgență pentru emiterea unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activității Termocentralei Mintia, deoarece și Deva poate rămâne fără apă caldă și căldură.

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgență a Guvernului României în vederea evitării opririi activității de producere a energiei electrice și termice în cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare duse chiar de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetățenilor municipiului Deva, precum și asupra instituțiilor publice locale, școli, grădinițe, spitale. Solicităm prezența reprezentanților Guvernului României cu responsabilități legate de funcționarea Societății Complexului Energetic Hunedoara și a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 6-10 ianuarie 2019, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activității termocentralei”, au transmis reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Mii de oameni din Petroșani au rămas, astfel, în această iarnă, fără căldură și apă caldă, din cauza lipsei cărbunelui.

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoștința opiniei publice dovezi care indică faptul că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este responsabil de falimentul Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. precum și de vulnerabilizarea Sistemului Energetic Național. Importurile la energia electrică pe intervalele în care consumul este la vârf sunt tot mai dese, fapt ce poate aduce atingere la siguranța națională. De asemenea, informăm opinia publică cu privire la faptul că același minister se face vinovat de lipsa căldurii și a apei calde pentru mii de cetățeni ai municipiului Petroșani, în ciuda faptului că Termocentrala Paroșeni a beneficiat de investiții de peste 100 milioane euro din bani publici, termocentrală care în anul 2019 a funcționat foarte puțin, circa două luni”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Sindicaliștii susțin că refuzul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de a realiza stocurile de cărbune necesare pentru trecerea sezonului rece, conform Legii 82/1992, a dus la această situație.

„În Deva au căldură. Cărbune nu avem decât de pe o zi pe alta. În Petroșani nu, iarna asta nu au avut deloc căldură, 800 de apartamente au fost lăsate în frig, cu promisiuni că se reia. Conform legii, trebuia să fie anunțați cu șase luni înainte că nu se va furniza energie termică și atunci fiecare opta o sursă alternativă. Motivul, lipsă cărbune, cu toate că avem 60.000 de tone în Portul Constanța contractate și plătim taxă de depozitare și nu le aducem de acolo. Nu se dorește. De aici și apelul către Guvern”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Iștoc a mai spus și că salariații Complexului Energetic Hunedoara nu și-au primit salariile pe 30 decembrie, fiind anunțați că vor încasa banii vineri.

„Vineri li se spune că primesc avansul marți. Există riscul declanșării unor proteste și sistarea activității”, a mai spus sindicalistul.

De cealaltă parte, primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi susține că CEH ar fi refuzat să preia distribuția agentului termic în Petroșani.

„Apă caldă nu mai avem de mult, în sistem centralizat, de vreo patru-cinci ani, însă căldură nu au dat pentru că nu au avut cărbune cei de la Paroșeni. Nici nu vor mai da în sistem centralizat. Mai sunt doar la Petroșani branșate la sistemul centralizat în jur de 400-500 de apartamente, probabil. Probabil că oamenii s-au descurcat electric sau pe gaz, pentru că în Petroșani avem gaz metan în toate blocurile. Eu am avut o mare supărare vizavi de faptul că Complexul furnizează căldură în Deva, iar la Petroșani nu au vrut niciodată să preia acest sistem, să preia ei distribuția agentului termic. Nu au vrut, efectiv. La Deva au făcut treaba asta, la Petroșani nu au vrut. Au tot evitat. Noi am scos la licitație această activitate de distribuire a agentului termic, Complexul a venit la licitație, dar au făcut in așa fel încât să fie descalificați. Altcineva nu s-a prezentat. Complexul e în insolvență, am primit un răspuns de la administratorul judiciar înainte de sărbători, prin care au recunoscut că nu au efectiv cărbune și nu pot să furnizeze căldură”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...