LITERATURĂ. Șansele pe care le are Mircea Cărtărescu să câștige Premiul Nobel în 2020

LITERATURĂ. Șansele pe care le are Mircea Cărtărescu să câștige Premiul Nobel în 2020
Sursă Foto: Mediafax / Victor Ciupuliga
Publicat: 06/06/2020, 16:19
Actualizat: 06/04/2021, 21:51

Prozatorul și scriitorul român Mircea Cărtărescu s-ar afla şi anul acesta printre scriitori cotați cu cele mai mari șanse la  a câștiga premiul Nobel pentru literatură, după ce Academia Suedeză a reținut cinci candidați principali, printre care și Cărtărescu, pentru acest premiu. În ultimii ani, Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Mircea Cărtărescu, printre cei 5 favoriți la câștigarea Premiului Nobel

Situaţia nu s-a schimbat nici anul acesta, cel puţin potrivit editorului spaniol al scriitorului, scrie Mediafax.

Enrique Redel, de la Editorial Impedimenta, spune că Academia Suedeză a reţinut drept candidaţi principali anul acesta cinci nume, printre care şi cel al lui Mircea Cărtărescu. Editorul oferă drept argumente succesul celor mai recente traduceri ale lui Cărtărescu, „Solenoid”, apărută în Franţa, şi „El cuerpo”, în Spania.

De altfel, potrivit unor surse din instituţia suedeză, citate de cotidianul spaniol El Pais, anul acesta au fost propuse circa 200 de candidaturi pentru premiul care va fi decernat în octombrie. Pe această listă lungă, spun cei de la El País, în afară de Mircea Cartarescu, s-au aflat scriitori ca László Krasznahorkai, Sofi Oksanen, Liudmila Ulítskaia, Maryse Condé, Milan Kundera, Hilary Mantel şi Ian McEwan.

Conform politicii Comisiei Nobel, identitatea celor care fac recomandări şi a candidaţilor la premii este ţinută secretă timp de 50 de ani.

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul oferă promovare la scară planetară, dar şi câştiguri financiare deloc de neglijat. Anul trecut, poloneza Olga Tokarczuk şi austriacul Peter Handke au primit premiul Nobel pentru literatură pentru anii 2018 – amânat pe fondul unui scandal sexual -, respectiv 2019.

Recent, Fundaţia „Doina Cornea” a lansat un apel întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor la susţinerea candidaturii Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.

Ana Blandiana, propusă și ea pentru premiul Nobel

Fundația „Doina Cornea” a lansat un comunicat prin care îndeamnă la susținerea candidaturii scriitoarei Ana Blandiana pentru Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2020. Inițiativa este argumentată prin necesitatea de a ne cunoaște valorile atât în țară, cât și în străinătate.

Demersul are ca scop așezarea scriitorilor români contemporani pe raftul literaturii universale.

Cei care o apreciază pe scriitoarea Ana Blandiana au posibilitatea să susţină candidatura ei printr-o semnătură în tabelul disponibil pe site-ul Fundaţiei „Doina Cornea„ sau să trimită semnătura la adresa din Cluj a fundaţiei.

Susţinătorii au şi posibilitatea de a transmite un scurt text adresat Academiei Suedeze şi Comitetului de decernare a Premiilor Nobel.