LITORAL 1 MAI: Câți turiști sunt așteptați pe litoralul românesc de 1 Mai. Mamaia și Vama Veche vor fi pline

LITORAL 1 MAI: Câți turiști sunt așteptați pe litoralul românesc de 1 Mai. Mamaia și Vama Veche vor fi pline
Publicat: 01/04/2015, 20:55

Peste 60.000 de turiști sunt așteptați pe litoral de 1 Mai, mai mulți cu 15% față de 2014, cele mai pline stațiuni urmând să fie, potrivit rezervărilor, Mamaia și Vama Veche, iar pentru prima oară în ultimii ani vor veni și câteva mii de străini, în special din Marea Britanie, Franța și Germania.

„Aplicarea cotei de TVA de 9% pentru pachetele de turism face ca în acest an ofertele hotelierilor să fie mai complexe decât în anii trecuți. În plus, și 1 Mai pică într-o zi de vineri, turiștii având trei zile libere consecutiv la dispoziție. Din aceste motive, avem o creștere a cererii de vacanțe pe litoral pentru 1 Mai cu 15%”, a delcarat agenției MEDIAFAX Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT).

Anul trecut au ajuns la mare, în minivacanța de 1 Mai, aproximativ 52.000-53.000 de turiști, potrivit datelor hotelierilor. Dintre aceștia, peste 25.000 au fost în Mamaia.

Nicolae Bucovală, președintele patronatului Mamaia, estimează și în acest an mai mult de 25.000 de turiști în stațiune, urmând să fie ocupate, astfel, toate locurile de cazare. Creșterea din acest an va proveni, în principal, din numărul sensibil mai mare de turiști români în sudul litoralului, dar și de străini, în principal în Mamaia.

„În acest an așteptăm pe litoral de 1 Mai peste 3.000 de străini, în principal din Marea Britanie, Franța și Germania. Promovarea mai intensă făcută în străinătate anul trecut pentru evenimentele făcute pe lotral la început de sezon își arată efectele”, a afirmat Matichescu.

Și evenimentele organizate la începutul lunii mai în sudul litoralului ar putea aduce mai mulți turiști.

„De 1 Mai avem mai multe evenimente în Mangalia, printre care un festival de mașini tunate și unul de salsa. Ne așteptăm ca în stațiunile Neptun-Olimp, Saturn, Jupiter, Venus, Cap Aurora și Mangalia să avem o creștere a numărului de turiști cu 7%, față de cei 22.000 care au venit anul trecut”, a spus Cristian radu, primarul Mangaliei.

El a spus că vor veni în stațiune și câteva sute de străini, în principal din Germania, Olanda, Franța și Belgia, pentru tratamente în structurile balneare.

Marius Usturoiu, proprietarul mareea, agenția care aduce cei mai mulți turiști pe litoralul românesc, spune că, în ordinea rezervărilor înregistrate până acum, cele mai solicitate hoteluri sunt de 3 și 4 stele, în special din zona de nord a stațiunii Mamaia, aflate în proximitatea cluburilor.

Majoritatea celor care își rezervă minivacanța de 1 Mai prin agenții sunt tineri, cu vârste între 28 și 38 de ani.

Un loc într-un hotel de patru stele în Mamaia poate costa și 340 de lei pe noapte, la trei stele prețul mediu este de 240 de lei, dar există și oferte cu 60-70 de lei pe noapte în unități de trei stele din sudul litoralului.

„Numărul rezervărilor înregistrate până la acest moment anunță o creștere de aproximativ 15%. Sunt deja o serie de evenimente în plan local (concerte, festivaluri etc) care atrag în special tinerii români și, mai nou, și străini”, a mai spus Usturoiu.

Cristian Bărhălescu, directorul agenției Icar Tour din Constanța, spune că toate locurile de cazare clasificate din Vama Veche au fost deja rezervate.

„Vama Veche va fi full. Nu mai sunt locuri libere clasificate pentru 1 Mai de la jumătatea lui martie. Și Mamaia va fi plină în acea perioadă. La polul opus, nu dau semne de vitalitate Eforie Sud sau Costinești”, a afirmat Bărhălescu.

Anul trecut, aproximativ 90.000 de români și-au petrecut minivacanța de 1 Mai în stațiunile din țară, cu 10% mai puțin decât anul precedent, cheltuind aproximativ 50 milioane de lei pe cazare, masă și distracție.

Potrivit patronatelor, numărul turiștilor a scăzut din două motive: în primul rând, ploile care au cuprins toată țara în acea perioadă și faptul că anul trecut Ziua Internațională a Muncii a fost imediat după Paște, iar mulți români își consumaseră deja bugetul alocat pentru distracție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...