Livia Stanciu comentează votul în cazul Ponta: Așa a înțeles Parlamentul să decidă

Livia Stanciu comentează votul în cazul Ponta: Așa a înțeles Parlamentul să decidă
Publicat: 09/06/2015, 17:40

Întrebată despre votul deputaților de respingere a cererii de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, Livia Stanciu a spus: „Problema avizării sau neavizării aparține acestei autorități legiuitoare, care așa a înțeles să decidă”.

În legătură cu declarația premierului Victor Ponta potrivit căreia ceea ce i se întâmplă și faptul că ordonanța procurorului vine ca urmare a votului în cazul Șova și a cazului Mariana Rarinca, Stanciu a spus că acestea sunt „pure speculații”.

„Din punctul meu de vedere, sunt pure speculații. Orice om de rând poate să facă evaluarea unor astfel de susțineri făcute de către premier, care nu au în spatele lor eventuale probe care să-i fundamenteze această susținere, astfel încăt trebuie să fie luate ca atare și apreciate ca atare de fiecare cetățean”, a adăugat Livia Stanciu.

Întrebată dacă este posibilă instituirea măsurii controlului judiciar în cazul premierului Victor Ponta, președinta instanței supreme a spus că această măsură este posibilă în cazul oricărui cetățean, cât timp cel care ia această decizie o fundamentează pe probe.

„Și premierul este tot un cetățean al acestei țări. (…) Nimeni nu este mai presus de lege și această măsură este aplicabilă oricărui cetățean. În rest, sigur, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să-și fundamenteze măsura pe care o dispune, pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a menționat Stanciu.

Duminică, premierul Victor Ponta spunea că nu demisionează și că nu intenționează să se lupte cu justiția, dar că va contesta ordonanța procurorului, la procurorul ierarhic superior și la judecător, și își va pleda nevinovăția în dosarul Șova, apreciind și că procurorii au reacționat la evenimente politice, ordonanța emisă „intempestiv” împotriva sa având legătură directă cu emoția produsă în opinia publică de cazul Rarinca, cu poziția Asociației Judecătorilor, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament și cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Șova.

Avocata premierului Victor Ponta, Loredana Radu, a mers, marți după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a studia dosarul în care clientul său este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.

Avocata premierului a mers la DNA pentru a depune mai multe documente la dosarul penal în care este implicat Victor Ponta. Loredana Radu nu a făcut nicio declarație nici la intrarea și nici la ieșirea din sediul DNA.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” și o abținere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a fost dezbătut marți, în ședința de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputați, la ședința de marți au fost prezenți 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind același. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”.

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaților a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru șeful Guvernului.

În urma votului din plenul Camerei Deputaților, președintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.

Într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială la scurt timp de la votul din Camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție și că regretă că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar și s-a transformat într-un scut de protecție pentru Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată