Liviu Dragnea, primele declarații în sala de judecată: „Am fost trimis la pușcărie total nevinovat”

Liviu Dragnea, primele declarații în sala de judecată: „Am fost trimis la pușcărie total nevinovat”
Liviu Dragnea, primele declarații în sala de judecată: „Am fost trimis la pușcărie total nevinovat”
Publicat: 20/08/2020, 13:51
Actualizat: 06/04/2021, 16:44

Fostul președinte PSD,  Liviu Dragnea, a spus joi în fața instanței care judecă o cerere de eliberare a acestuia că a fost ”trimis la pușcărie complet nevinovat” și acuză ”o încălcare brutală a drepturilor omului”.

Liviu Dragnea, în sala de judecată

Fostul președintele social-democrat a fost adus de la Penitenciarul Rahova în sala de judecată, de la primele ore ale dimineții, având mască pe faţă. Liviu Dragnea a susținut și o declaraţie în faţa judecătorilor, în care și-a arătat indignarea vizavi de o remarcă a procurorului de şedinţă, scrie Agerpres.ro

Sunt o persoană privată de libertate şi nu privativă de libertate, aşa cum l-am auzit pe domnul procuror că a spus în faţa dumneavoastră. A doua remarcă e că am auzit că dumnealui consideră un drept fundamental al CEDO din vreo subspecie a dreptului. Asta arată a mentalitate ca a unui ministru de tristă amintire, care spunea că în România drepturile reprezintă un moft, a spus Dragnea.

Fostul lider al PSD a reiterat că este nevinovat, susţinând că, dacă va fi menţinut în închisoare „prin încălcare brutală a drepturilor omului”, înseamnă că justiţia din România „nu rezistă la presiuni politice”.

„Am fost trimis la pușcărie total nevinovat”

Spun ce am mai spus. Am fost trimis la puşcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal. Avocatul a arătat că România e parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care e clară şi fără echivoc. Am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii şi, dacă voi fi menţinut în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului, înseamnă că în România justiţia nu rezistă la presiuni politice. Spre că veţi adopta o decizie prin care să nu se menţină nerespectarea CEDO sau a legilor ţării”, a spus Dragnea în sala de judecată.

Această contestaţie la executare este ultima cale de atac la care a apelat Liviu Dragnea pentru a ieşi mai devreme din închisoare, după ce a primit pe 9 iunie o decizie nefavorabilă la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti judecă cererea de eliberare a fostului lider PSD

În cererea depusă în instanţă, Liviu Dragnea a invocat un recurs în drept intitulat „habeas corpus” – o lege cu caracter constituţional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.

Avocaţii fostului lider PSD susţin că acesta este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocă astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase