Localinicii din Stejăriș, unde s-a prăbușit elicopterul: O zi de coșmar, păcat de oamenii ăia

Localinicii din Stejăriș, unde s-a prăbușit elicopterul: O zi de coșmar, păcat de oamenii ăia
Publicat: 21/11/2014, 22:38

Satul Stejăriș este situat la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, departe de orice drum circulat intens. Oamenii povestesc că ulițele desfundate ale localității sunt rareori bătute de străini, iar într-o zi obișnuită cel mult cinci autoturisme deranjează liniștea satului.

Vineri a fost însă o zi complet atipică pentru acest sat, iar vestea că un elicopter s-a prăbușit pe dealuri a căzut ca un trăznet.

„Am auzit că s-a prăbușit elicopterul. Toată ziua n-am făcut nimic: am stat la poartă să vedem ce se întâmplă, am intrat în casă doar ca să ne încălzim și am ieșit iar. E o zi de coșmar. Păcat de oamenii ăia. Am văzut sirenele, Poliția, pompierii, așa ceva nu mai vrem să vedem”, a povestit corespondentului MEDIAFAX Marinela Buta, o localnică din Stejăriș.

Ea a spus că ziua de vineri a fost cea mai neobișnuită din viața satului în care trăiește de când se știe.

„Azi a fost circulație, stres, lume încolo, lume încoace. Într-o zi obișnuită e liniște, prea puțini oameni pe stradă, cinci mașini poți să numeri pe stradă, azi au fost cinci pe minut cred”, a mai spus Marinela Buta, aflată la poartă cu câteva vecine pentru a rememora fiecare minut al zilei.

Pe timpul zilei nu a existat poartă la care să nu fie ieșiți oameni. De la cei mai mici la cei mai bătrâni, toți s-au îngrozit de întâmplarea care s-a abătut asupra satului lor.

Când vorbesc despre cei opt militari morți, sătenii din Stejăriș își fac cruce și spun scurt o rugăciune în gând. Toți trăiesc cu speranța că răniții își vor reveni.

„Ne pare foarte rău, foarte rău de ce s-a întâmplat acolo. Sunt cetățeni ai României și ne pare rău tare de ei”, a spus Liviu Pădure, un localnic.

Pe unii săteni, „grozăvia” i-a prins în biserică, iar când au ieșit de la slujbă, satul lor era împânzit de mașini de intervenție și de sute de străini care se agitau în toate părțile.

„Când am ieșit din biserică am aflat că s-a prăbușit un elicopter, sus, la cunună. Era plin de mașini aici, a fost și un elicopter și i-a luat pe răniți”, a povestit Ion Notar, un alt localnic din Stejăriș.

Acesta a transportat cu tractorul său mai mulți jurnaliști la locul tragediei și s-a declarat îngrozit: „Doamne, că nu mai vreau să văd așa ceva. Eu cred că au ajuns pe vârful la copac, se vede acolo copacul, crengile din vârf sunt retezate și eu cred că de acolo a pornit toată catastrofa care s-a produs”.

Și Marcel Florea, un tânăr de 27 de ani din localitate, a spus că, după ce a aflat despre tragedie, s-a urcat în tractor și s-a îndreptat către locul accidentului aviatic.

„Am văzut fum mult și morți. O imagine cumplită. Elicopterul era prăbușit, era foc de nu te puteai apropia”, și-a amintit el.

S-a întors de acolo cu imaginea de coșmar în minte, pentru a scoate cu tractorul mai multe mașini rămase împotmolite în noroi.

Mulți dintre localnicii din Stejăriș care au cai sau tractoare au dat, vineri, o mână de ajutor, pentru că la locul prăbușirii elicopterului se poate ajunge doar cu mașini de teren, tractoare sau căruțe, drumurile fiind aproape impracticabile pe dealuri.

Pe timpul nopții, mai multe echipe de intervenție vor rămâne la locul tragediei pentru a păzi epava elicopterului.

Sâmbătă, cercetarea la fața locului va continua, procurorii militari urmând să colecteze toate probele pentru a afla exact ce s-a întâmplat, iar la finalul anchetei la fața locului epava elicopterului va fi coborâtă de pe dealuri.

În urma prăbușirii elicopterului militar IAR-330 PUMA, opt militari și-au pierdut viața, iar alți doi au fost răniți, fiind transportați la Spitalul de Arși din București.

Primul care a ajuns locul accidentului aviatic a fost un cioban din Stejăriș, Beniamin Pădure, care a povestit că a auzit elicopterul în zbor, fără a-l putea vedea din cauza ceții, după care a auzit o explozie și s-a îndreptat spre acea zonă, reușind să vorbească cu unul din răniți, care l-a întrebat unde se află.

„Era ceață de nu vedeai la zece metri în fața ochilor. Am auzit zgomot ca de elicopter sau avion, dar nu-l puteam vedea. Când am auzit explozia, am fugit cu colegul meu spre locul de unde a venit zgomotul. Când am ajuns lângă elicopter, am început să strigăm dacă ne aude cineva. Ne-a răspuns un bărbat și m-am dus lângă el, mi-a cerut apă, dar nu aveam la mine”, a spus pentru corespondentul MEDIAFAX Beniamin Pădure.

El a spus că bărbatul era plin de arsuri pe mâini, pe corp și pe picioare, dar era conștient.

„M-a întrebat unde suntem și i-am explicat că între Stejăriș și Mălâncrav. A luat telefonul și și-a sunat șeful și i-a zis că elicopterul s-a prăbușit și i-a explicat unde”, a afirmat el.

Beniamin Pădure a povestit că, la o distanță de aproximativ 15 metri de primul rănit, l-au auzit gemând pe al doilea.

„Cel de-al doilea era tăiat rău pe față și ars peste tot. Ce am văzut aici nu mai vreau să văd niciodată în viața mea și nici nu cred că voi uita vreodată”, a afirmat ciobanul.

El a povestit că ulterior a văzut, în jurul elicopterului, pe o rază de circa 30 de metri, și celelalte victime.

Beniamin Pădure a spus că el a rămas la locul accidentului până când au venit salvatorii, iar colegul său a plecat cu oile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...