Lucan: România, campioană europeană la donatori în moarte cerebrală, cu peste 100 de cazuri în 2013

Lucan: România, campioană europeană la donatori în moarte cerebrală, cu peste 100 de cazuri în 2013
Publicat: 12/10/2013, 18:40
Actualizat: 29/09/2018, 21:14

România este pe primul loc în Europa în privința numărului de donatori în moarte cerebrală, în acest an fiind înregistrate peste 100 de astfel de cazuri, a anunțat, sâmbătă, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan.

Lucan a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la care a participat conducerea Agenției Naționale de Transplant (ANT), că rezultatul este consecința unei activități de lungă durată, un merit revenind și coordonatorilor de transplant, transmite corespondentul MEDIAFAX..

„Asistăm la un eveniment remarcabil care a apărut în activitatea de transplant a ANT – România a ajuns să fie campioană europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală, depășindu-se 100 de astfel de donatori în acest an, de la 22 câți erau în 2006. Acest rezultat este consecința unei activități de lungă durată, este și meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai mulți donatori în moarte cerebrală au provenit de această zonă. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la începutul anului până acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la sută de la donatori în moarte cerebrală”, a spus Lucan, care este și membru al Consiliului Științific al ANT.

Potrivit acestuia, peste 75 la sută din pacienții ICUTR Cluj au fost supuși transplanturilor la mai puțin de un an din momentul înscrierii pe listele de așteptare.

„Sunt 12 bolnavi care au fost transplantați în mai puțin de o zi din momentul înscrierii în lista de așteptare, alți 14 transplantați în mai puțin de o săptămână și 60 în mai puțin de 30 de zile”, a subliniat Lucan.

La rândul său, Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, de asemenea membru al Consiliului Științific al ANT, a declarat că după înființarea ANT în România se poate vorbi despre „transplant sistematic”.

„De la înființarea ANT avem parte de transplant sistematic în România, s-au adoptat modele de succes de la nivel internațional și a avut loc instruirea specialiștilor. În programul de transplant hepatic, sperăm să ajungem la 500 de operații. Un principiu care ne-a călăuzit este de a nu pierde niciun donator”, a menționat Popescu.

Coordonatorul național de transplant, Victor Zota, a spus, în aceeași conferință de presă, că speră ca la sfârșitul acestui an numărul de donatori în moarte cerebrală din România să ajungă la 140.

„Am depășit 100 de donatori în moarte cerebrală, avem acum circa 107, din care mare parte provin din Transilvania. România este prima țară din Europa din punctul de vedere al creșterii numărului de donatori și al creșterii transplaturilor. Avem mai mult de un transpant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam că se putea face așa ceva, și avem peste 350 de oameni noi transplantați”, a conchis Zota.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase