Lucia Varga: Ministerul Mediului este indiferent, nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor

Lucia Varga: Ministerul Mediului este indiferent, nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor
Foto: Facebook
Publicat: 20/08/2021, 12:12

Lucia Varga, vicepreședintele PMP, acuză că Ministerul Mediului nu se preocupă de protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor din România.

„Anul acesta am văzut cu toții inundațiile și valurile de căldură care au avut loc în țara noastră. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, aceste fenomene se vor produce cu frecvență și amploare din ce în ce mai mare iar efectele vor fi devastatoare în viitor.

Mai mult ca oricând, gestionarea durabilă a pădurilor este esențială pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice astfel încât populația să facă fața fenomenelor meteorologice extreme”,

Lucia Varga spune că Guvernul ar trebui să asigure tranziția de la silvicultura axată pe exploatarea masei lemnoase pentru a avea beneficii economice, la silvicultura axată pe protecția, conservarea și exploatarea durabilă a padurilor în folosul cetățenilor.

„Guvernul ar trebui să pregătească un pachet legislativ și proiecte concrete prin care să se asigure tranziția de la silvicultura axată pe exploatarea masei lemnoase pentru a avea beneficii economice, la silvicultura axată pe protecția, conservarea și exploatarea durabilă a padurilor în folosul cetățenilor.

Pricipiul care stă la baza acestei reforme în silvicultură este trecerea de la vânzarea estimată a lemnului din padure la vânzarea măsurată din rampe și depozite, principiu aplicat în majoritatea țărilor europene. Aceasta ar înseamna o utilizare rațională a resursei de lemn și totodată ar contribui la reducerea tăierilor ilegale”, a mai precizat ea.

„Este necesară valorificarea superioară a lemnului cât mai aproape de locul de recoltare”

„De asemenea, este necesară valorificarea superioară a lemnului cât mai aproape de locul de recoltare pentru a aduce beneficii comunitatilor locale și a crea locuri de muncă într-o economie verde.

Totodată, este necesară extinderea suprafețelor de păduri și realizarea lucrărilor de refacere și regenerarea unor ecosisteme forestiere degradate. Prin aceaste măsuri se reduc emisiile de gaze cu efect de seră și se asigură materia prima necesară pentru o economie neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon”, spune vicepreședintele PMP.

Ministerul Mediului nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor

„S-a multumit doar să recunoască în PNRR necesitatea realizării reformei în silvicultură însă nu a inițiat și pus în dezbatere publică un pachet legislativ în acest sens. Neavând aprobată legislația prin care să se asigure realizarea reformei, nu pot fi pregatite nici proiectele prevăzute în PNRR.

Nepăsarea Ministerului Mediului va face ca cele 1,37 miliarde de euro din PNRR, Pilonul 1, Componenta 1.2, Impădurim România, să nu fie cheltuiți.

Prin urmare, nu vor fi realizate proiectele necesare reformării silviculturii românești, proiectele de împădurire a terenurilor degradate, investițiile în sistemele integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere.

Este știut fiind faptul că pădurile au rol de protecție împotriva inundațiilor și că acestea asigură oxigenul necesar vieții. Lipsa măsurilor de protecție și gestionarea necorespunzătoare a pădurilor va avea consecințe grave în viitor asupra cetățenilor care se vor confrunta cu schimbări climatice cu efecte devastatoare.

D-le Ministru, treziți-vă! D-le Ministru, protejați pădurile, nu condamnați generațiile viitoare prin nepăsarea dumneavastră!”

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Bubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 12!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Fenomenul care nu mai poate fi oprit. Sute de mii de nemți părăsesc Biserica din...
Bill Gates a dat lovitura vieții. Totul s-a „copt” în plină pandemie. Toată planeta vuiește
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...