Lucrările de construire a noii piste a Aeroportului Iași au fost inaugurate miercuri

Lucrările de construire a noii piste a Aeroportului Iași au fost inaugurate miercuri
Publicat: 07/08/2013, 20:13
Actualizat: 29/09/2018, 03:10

Lucrările de construire a noii piste a Aeroportului Iași, lungă de 2.400 de metri, au fost inaugurate miercuri după-amiază, președintele Consiliului Județean, Cristian Adomniței, urcând într-un excavator pentru a lua prima cupă cu pământ.

La evenimentul desfășurat în zona aeroportului din Iași au fost prezente oficialități locale și județene, parlamentari, șefi de instituții ieșene, dar și zeci de primari din județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă, oficiată de mitropolitul Moldovei și Bucovinei IPS Teofan și episcopul romano-catolic de Iași, PS Petru Gherghel.
Directorul aeroportului din Iași, Marius Bodea a precizat că speră ca lucrările la noua pistă a aeroportului, estimate să dureze doi ani, să se încheie mai repede.

„Noi sperăm ca totul să meargă așa cum ne-am propus, astfel ca lucrările să fie gata câteva luni mai devreme, adică în iarna 2014-2015. Pe noua pistă, cu toate amenajările necesare, la Iași se va putea ateriza în condiții de vizibilitate zero”, a spus Marius Bodea.

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a afirmat că lipsa unui aeroport modern a ținut Iașiul timp de 20 de ani în subdezvoltare, el apreciind că „peste doi ani vor fi schimbări în Iași care nu pot fi anticipate acum”.

Totodată, el a afirmat că speră ca guvernul USL să dea bani pentru aeroportul din Iași, așa cum au procedat guvernele anterioare cu aeroporturile din București, Cluj, Timișoara sau Sibiu.

„Vreau să fie cheltuiți aici, la Iași, și bani ai bucureștenilor, sibienilor, timișorenilor, așa cum și ieșenii au contribuit cu bani pentru aeroporturile din aceste orașe”, a spus Adomniței.

La rândul său, deputatul PNL Relu Fenechiu a spus că Iași nu este un oraș de duzină și că în sfârșit va exista un aeroport competitiv.

„De la Iași este greu să ajungi cu mașina sau cu trenul în Europa. Cu o investiție mult mai mică, cea de la aeroport, se deschide Iașiul către Europa”, a spus Fenechiu.

Deputatul PNL le-a solicitat șefilor Consiliului Județean și celor de la aeroport să nu renunțe la proiectul demarat deja cu compania Tarom, respectiv înființarea unui hub aerian la Iași.

„Există câteva curse Tarom de la Iași către Europa. Le cer șefilor CJ și aeroportului să țină cu dinții ca Iașiul să aibă zboruri cu o companie de linie, și nu una low-cost. Să facem aici un aeroport tip Heathrow, și nu unul tip Luton”, a spus Relu Fenechiu.

La finalul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor, șeful CJ Iași, Cristian Adomniței, a renunțat la haină, a îmbrăcat o salopetă și și-a pus o cască de constructor, îndreptându-se apoi către un excavator aflat în zonă.

El a urcat în utilaj și a luat o cupă cu pământ, pentru a marca începerea lucrărilor de la aeroportul din Iași. Potrivit unor surse din cadrul CJ, Adomniței s-ar fi antrenat zilele trecute în mod special pentru manevrarea excavatorului.

Noua pistă a aeroportului va avea 2.400 de metri, față de 1.800 cât măsoară cea actuală.

Contractul pentru proiectarea și construirea noii piste a aeroportului din Iași, în lungime de 2.400 de metri, a fost semnat la începutul lunii iunie de către directorul aeroportului Marius Bodea și managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr.

Investiția se ridică la 139,1 milioane de lei, fără TVA.

Firmele Max Boegl, Vega 93 Galați și UTI Grup au câștigat în asociere licitația pentru realizarea noii piste a aeroportului din Iași, în lungime de 2.400 de metri.

Fondurile pentru realizarea proiectului vor fi asigurate integral din bugetul Consiliului Județean Iași, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 de luni.

În prezent, pista aeroportului din Iași măsoară doar 1.800 de metri, iar mai multe companii aeriene au refuzat să opereze zboruri la Iași, invocând calitatea precară a actualei piste.

De pe aeroportul din Iași sunt efectuate zboruri către București, Viena, Roma, Londra, Bologna și Torino.

La sfârșitul lunii trecute, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a spus că modernizarea aeroportului din Iași, inclusiv terminalele și parcările aferente, s-ar putea realiza din fonduri europene, investiția preconizată depășind 70 de milioane de euro.

Relu Fenechiu a precizat că, potrivit studiului firmei Jaspers, consultantul Comisiei Europene, trei aeroporturi din țară, Iași, Oradea și Craiova ar putea beneficia de finanțare europeană.

Potrivit lui Fenechiu, în cazul obținerii finanțării europene, actuala lucrare de la aeroportul din Iași, care prevede realizarea unei noi piste din banii Consiliului Județean, va fi decontată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×