Ludovic Orban, interviu incendiar! Despre piața muncii: Numărul CIM-urilor, mai mic cu doar 648 / Despre alegeri: Pot fi organizate în 27 septembrie, dacă se respectă măsurile de protecție anticoronavirus

Ludovic Orban, interviu incendiar! Despre piața muncii: Numărul CIM-urilor, mai mic cu doar 648 / Despre alegeri: Pot fi organizate în 27 septembrie, dacă se respectă măsurile de protecție anticoronavirus
Ludovic Orban: Am văzut declarațiile năstrușnice ale lui Marcel Ciolacu! Nu se pot amâna alegerile locale
Publicat: 02/08/2020, 21:20
Actualizat: 02/08/2020, 22:07

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că la data de 20 iulie, raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de contracte de muncă a fost mai mic cu doar 648, „date oficiale din Revisal”. În privința alegerilor locale din septembrie, Orban a spus că ar putea fi organizate fără probleme, în contextul crizei Covid-19.

Despre piața muncii: „Trebuie fundamentate mai bine știrile…”

„La data de 20 iulie, raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de contracte de muncă a fost mai mic cu 648 de angajați, date oficiale din Revisal.

Trebuie fundamentate mai bine știrile.

Din punctul de vedere al numărului de angajați cu CIM, la 20 iulie, erau doar 648 de angajați în minus față de 1 ianuarie. Asta arată că faptul că toate politicile noastre de apărare a locurilor de muncă, măsurile active, șomaj tehnic, indemnizații au succes”, a declarat Ludovic Orban la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mânăstire.

Despre restricții și „campaniile perfide” de fake news: „E un obiectiv politic”

„Am vrea să renunțăm treptat la restricții. Nu cred că un om poate să creadă toate tâmpeniile. Se întâmplă în multe țări. Are cam același scenariu campania asta. Sunt absurde toate fake-urile.

Scopul urmărit este de a-i face pe oameni să nu respecte regulile. E un obiectiv politic, se urmărește ruperea încrederii în autorități de orice fel”, a mai spus Orban.

„La noi relaxarea s-a făcut din 15 în 15 zile. Și datorită acestei campanii perfide, care a fost derulată inclusiv de lideri politici, s-au comportat să îi determine pe oameni să nu respecte regulile.

E clar că numărul de interacțiuni sociale a crescut. Aproape toate activitățile se desfășoară normal, cu câteva excepții. Oamenii trebuie să se protejeze. E în interesul lor și a celor din jur. Dacă un om se îmbolnăvește și nu știe, îi pune în pericol și pe cei apropiați.

Masca nu e plăcută, dar te protejează de acest virus”, a explicat premierul.

Despre licitația pentru măști: „La Curtea de Apel se va judeca cu celeritate”

„Am alocat din fondul de rezervă al Guvernului, peste bugetul Ministerului Sănătății, suma pentru măști, s-a derulat o procedură de achiziții, s-a declarat câștigătoare o firmă cu 0,68 lei pe mască, cu termen de livrare stabilit. A existat firma Best Achiziții SRL, un abonat al rețelei PMB, care a contestat. Felul în care contestă îmi arată că vrea să împiedice finalizarea contractului. Nu poți să-mi ataci în ultima zi a termenului legal în care se stabilește câștigătorul. Aici sunt convins că la Curtea de Apel se va judeca cu celeritate. E vorba de 2 milioane de români cu venituri mici. Mi se pare pur și simplu o atitudine de boicotare a licitației, felul în care s-au formulat contestațiile, mai sunt alte licitații, pot să se ducă firmele. Licitația care vizează persoanele vulnerabile, acest fel de a trata îmi arată o lipsă totală de înțelegere a situație, parcă este un boicot”, a spus Orban, referitor la licitația pentru măști.

Despre data organizării alegerilor: „Îl susținem pe Nicușor Dan”

„Am stabilit data de 27 septembrie în urma unui acord politic. Nu Guvernul a hotărât data alegerilor. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate. Nu s-a schimbat nimic. Primul lucru discutat în BPN PNL este cel legat de protecția anti-COVID la alegeri.

Până la urmă, ochii contează, când ai mască. Nu votăm după ochi, dar ne uităm pe online, pe materiale tipărite. Au fost negocieri grele, la Capitală, trebuie să recunosc. Noi deja am făcut un sacrificiu ca partid, dar am făcut-o spre binele bucureștenilor. Am decis să-l susținem pe Nicușor Dan, un om dedicat.

Nu există un risc epidemiologic la alegeri. Cu Ciolacu am canalul oficial. Îmi mai trimite câte o scrisoare. Ne-am mai consultat. Pe adoptarea legii 55.

Îi dăm o importanță prea mare lui Tăriceanu, cu 3%, cât are el.

Vor fi patru buletine de vot. Unul cu Nicușor Dan. Altul pentru primarul de sector (cei șase pe care i-am prezentat). În sectoarele în care candidatul e din USR-PLUS va fi susținut de PNL, reciproc în situația în care candidatul e de la PNL.

Deja am discutat, să nu avem declarații în contradictoriu, atacuri reciproce, am încredere că partenerii vor înțelege că pentru succes trebuie să avem un singur adversar politic: PSD. Avem nevoie de o campanie de bun simț, avem șanse să câștigăm toate pozițiile”, a afirmat Orban.

Despre colaborarea cu PMP: „Sunt partenerii noștri”

„Nu aș vrea să intru în detalii ale negocierilor. Noi continuăm colaborarea cu PMP, suntem deschiși la colaborare în Consiliul General, cele de sector, îi considerăm ca pe niște parteneri. Am ajuns la o formulă între PNL și USR PLUS din multe motive. Ei au fost partenerii noștri, ne bizuim pe ei și vom colabora în toate consiliile județene, să asigurăm o bună guvernare locală”, a explicat prim-ministrul.

„Primăria nu este condusă de un singur om. Primăria e condusă de city manager. În realitate nu poți să ai succes dacă nu ai echipe de specialiști. Noi punem la dispoziție aceste echipe de oameni competenți”, a spus Orban.

Despre economie: „Adoptăm actele normative pentru transpunerea în practică a programului de relansare”

„Mi-am făcut o analiză. Lumea e preocupată în primul rând de relansarea economică. Din păcate nu am apucat să vorbesc de economie. Ne-am angajat ca în 30 de zile, din momentul lansării programului, vom adopta actele normative necesare pentru transpunerea în practică a programului.

Granturile pentru IMM-uri, sunt peste 2 milioane, un lucru extrem de important. Am aprobat schema de ajutor pentru companii, am adoptat schema pentru măsuri active, după modelul german. Am adoptat mecanisme și scheme de ajutor”, a explicat premierul.

Despre concediu, turism și românii care nu respectă măsurile anti-COVID

„Glumiți? Care concediu? Știți că nu îmi permit concediu mai ales în perioada asta. Am recomandat tuturor românilor să își petreacă concediul în România. Are locuri superbe. Sunt convins că mulți români mai au încă locuri multe de văzut în România. Vara, prefer litoralul, Delta. Sunt și lucruri bune și rele. Este bine că există activitate turistică importantă, că sunt mulți turiști care merg pe litoral, îmi respect respectarea mai riguroasă a regulilor de protecție sanitară.

Gândiți-vă că am avut trei săptămâni cu 5.000 de români diagnosticați ca fiind pozitivi cu coronavirus, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie. Mai mult, pentru toate persoanele care au intrat în contact cu acești oameni, noi am fost lipsiți complet de pârghia legală pentru a implementa măsurile anticoronavirus.

Atât cadrele medicale, cât și noi, în mesajele publice, am transmis acest mesaj. Oamenii, dacă pot să facă ce vor, depinde de propriul lor discernământ. Mulți nu au respectat regulile. A crescut și mai mult riscul. E vorba de 5.000 de persoane, dacă adăugăm o medie de 10 persoane de contact, au fost 5o.ooo de români, care ar fi putut fi bolnavi”, a avertizat Orban.

Despre detașările în serviciile medicale publice

„Am crescut cu 1.000 de posturi serviciile de sănătate publică. Dar în legea 55 în trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, practic ni s-au interzis detasările.

Nu am mai putut detașa, în practică. În legea adoptată după decizia curții, a revenit această pârghie legală, de a apela la detașare, sigur după apelarea la voluntariat. Se poate apela la detașare, dacă nu se acoperă locurile. Sute de detașări, care vor întări serviciile de sănătate publică”, a spus prim-ministrul.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?