Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an. O parte din taxele colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră s-ar putea constitui într-un fond pentru finanțarea de investiții

Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an. O parte din taxele colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră s-ar putea constitui într-un fond pentru finanțarea de investiții
Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an. O parte din taxele colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră s-ar putea constitui într-un fond pentru finanțarea de investiții / Sursă Foto: Guvernul României
Publicat: 27/02/2021, 21:11
Actualizat: 06/04/2021, 15:00

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că prima exploatare offshore ar putea începe în anul 2021, ocazie cu care a precizat că o parte din taxele colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră s-ar putea constitui într-un fond care să finanțeze investiții.

Orban, despre exploatările de gaz

„Pe gaz, pe lângă alocarea de 200 milioane pe exerciţiul actual, eu cred că putem să solicităm finanţare şi pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja, în cadrul bugetului 2021 – 2027, încă 800 de milioane. (…) E o nevoie mare de tot de finanţare. Aici trebuie să vă spun că noi am prevăzut şi am făcut o modificare la Legea gazelor şi electricităţii prin care 50% din taxe…, odată ce pornesc exploatările offshore şi deja e posibil în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră, exploatări offshore, să se constituie într-un fond care să finanţeze astfel de investiţii. Adică este posibil să avem o resursă şi bugetară pentru a suplimenta aceste investiţii”, a afirmat Ludovic Orban, la dezbaterea pe tema Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, organizată la Consiliul Județean Vrancea.

În 22 februarie, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost invitatul lui Tudor Mușat la emisiunea „Actualitatea” de pe B1 TV, unde a afirmat că Legea offshore va fi modificată în Parlament. Tot atunci, el menționa că prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră „va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil and Gas, din alt perimetru, Aurora, din zona de nord a litoralului”.

„Anul acesta am prevăzut o sumă efectivă de aproximativ un miliard”

„Anul acesta am prevăzut o sumă efectivă de aproximativ un miliard. Am prevăzut credite de angajament care să permită lansarea de noi proiecte. Ştiţi că am modificat legislaţia şi am creat posibilitatea de a finanţa şi alte categorii de proiecte decât cele care erau finanţate. Că realitatea este că şcoli, grădiniţe, săli de sport s-au cam făcut şi atunci am vrut să extindem un pic portofoliul de proiecte pe CNI. Deci există o sumă alocată pe credite de angajament, care să permită începerea de proiecte noi”, a adăugat Ludovic Orban.

Liderul PNL a menționat că, la ora actuală, CNI are o capacitate limitată de a derula proceduri de licitație.

„Aşa cum este astăzi, Compania Naţională de Investiţii are numai o structură centrală, cu o capacitate limitată de a derula proceduri de licitaţie, ţinând cont de numărul de proiecte care sunt deja pe lista de sinteză, va trebui să găsim o modalitate de a putea derula procedurile mai repede. Încă nu am identificat o soluţie. Discutăm două variante: fie să înfiinţezi structuri regionale şi ele să deruleze procedurile pentru proiecte mai mici, structura naţională pentru proiectele mai mari, fie dacă se poate găsi legal, constituţional, o modalitate prin care să poţi să delegi derularea procedurilor de achiziţie către autoritatea locală. Încă nu am ajuns la nicio soluţie. Cert este că o să existe posibilitatea pe anul în curs de a putea finanţa proiecte”, a mai spus demnitarul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...