• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

MAE infirmă reținerea a doi români în legătură cu atentatele de la Londra

MAE infirmă reținerea a doi români în legătură cu atentatele de la Londra
Ministerul Afacerilor Externe anunță, luni, că informația, potrivit căreia doi cetățeni români au fost reținuți în legătură cu atentatele din Londra, din noaptea de sâmbătă spre duminică, nu se confirmă, iar Poliția Metropolitană nu deține astfel de date.

MAE infirmă informația potrivit căreia doi cetățeni români au fost reținuți în legătură cu atentatele din Londra, din noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce The Guardian scria, ieri, citând declarația unui martor, că în urma celei de-a doua percheziții, desfășurate de autoritățile britanice, în East Ham, în apartamentul unde au avut loc descinderile ar fi locuit și doi români, alături de un somalez și mai multe persoane de culoare, iar, tot duminică seara, cotidianul The Telegraph susținea că românii ar fi fost reținuți.

„Conform datelor oficiale obținute până la acest moment, informația conform căreia doi cetățeni români ar fi fost reținuți în legătură cu incidentul de tip terorist de la Londra din 3 iunie, nu se confirmă. De asemenea, precizăm că Poliția Metropolitană nu deține date care să confirme acest articol de presă”, transmite Ministerul Afacerilor Externe..

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice române de la Londra recomandă cetățenilor români care au informații în legătură cu acest incident să pună la dispoziție autorităților britanice toate informațiile pe care le dețin.

Poliția londoneză a făcut, duminică, mai multe percheziții în Londra și a reținut 12 persoane care aveau legături cu cei trei bărbați care au declanșat atacul terorist de sâmbătă noapte, din centrul Londrei.

Reamintim că cel puțin șapte persoane au murit și aproape 50 au fost rănite, după ce o dubă a intrat în plin într-un grup de pietoni, în centrul Londrei, pe Podul Londrei, sâmbătă noapte, în jurul orei locale 22:00 (0.00 ora României). Câteva sute de metri mai încolo, înspre Borough Market, din dubă au coborât trei bărbați care au început să atace trecătorii cu cuțite de vânătoare. Mai mulți martori au declarat că aceștia au stricat „Allah akbar” și și-au anunțat victimele că o fac „în numele Islamului”.

Poliția a confirmat faptul că cei trei bărbați au fost împușcați mortal în cel mult 8 minute de la primul apel de urgență, împotriva lor fiind trase cel puțin 50 de gloanțe.

În operațiunea de eliminare a teroriștilor, un trecător a fost rănit de gloanțele polițiștilor, el fiind spitalizat. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat pentru Gândul că nu există cetățeni români printre victimele atentatului de la Londra, el aflându-se în România, unde participa sâmbătă noapte la o nuntă, ca naș.

„Sunt în țară, care e problema? Am fost chiar naș. Eu nu pot să îmi planific nășiile în funcție de atentate. Mi-a stricat un pic seara, dar asta nu înseamnă că nu am lucrat cu colegii foarte strâns ca să vedem ce e de făcut. Asta e viața. Am comunicat, avem celulă de criză, totul a fost sub control, de altfel cred că m-ați auzit vorbind toată noaptea”, declara Dan Mihalache pentru Gândul.

Atacul de la Londra survine la mai puțin de două săptămâni după ce un britanic de origine libiană s-a aruncat în aer la Manchester, la concertul Arianei Grande, ucigând 22 de persoane.

Theresa May a arătat că în aproximativ 5 săptămâni, de la atacul de lângă Parlamentul britanic din luna martie, autoritățile au dejucat 5 atacuri teroriste „credibile”. Duminică, May a propus înăsprirea regulilor de combatere a extremismului pe internet, unde teroriștii au „un spațiu sigur”, comunicând și organizându-se în lejeritate, precum și a legilor antiterorism.

 

×
Inchide