MAE, îngrijorat de declarațiile ministrului suedez pentru Afaceri Europene

MAE, îngrijorat de declarațiile ministrului suedez pentru Afaceri Europene
Publicat: 27/07/2012, 21:17
Actualizat: 04/10/2018, 23:41

MAE a transmis, vineri, o serie de precizări de presă în legătură cu apariția unor luări de poziție ale unor oficiali străini, din mediul guvernamental sau parlamentar, pe tema evoluțiilor politice din România.

„MAE a luat notă cu îngrijorare de declarațiile doamnei Birgitta Ohlsson, ministrul suedez pentru afaceri europene, referitor la faptul că România nu ar respecta criteriile de la Copenhaga privind drepturile omului și democrația. Respectarea drepturilor omului și a regulilor democratice este în țara noastră la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, iar acest fapt a fost consemnat și acceptat de multă vreme. Statutul României de stat membru UE și parcursul său din ultimii ani în direcția integrării depline atestă, fără nicio îndoială, realitatea că România respectă în totalitate criteriile de la Copenhaga privind drepturile omului și democrația. Ca și până acum, MAE ține cont de preocupările partenerilor europeni privind reconfigurarea democratică a spectrului politic intern, care a avut loc într-un ritm accelerat”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministerul de Externe precizează că a declanșat „un proces de clarificare a contextului în care a fost făcută această declarație și a circumstanțelor care au declanșat-o”, mai ales că atât ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, cât și ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, s-au întâlnit cu omologii lor suedezi, Carl Bildt, și, respectiv, Birgitta Ohlsson, în marja recentelor reuniuni CAE și CAG de la Bruxelles, iar aceștia nu au ridicat problemele la care face referire Birgitta Ohlsson.

În comunicat se mai arată că, în legătură cu opinia exprimată de membrii Congresului american Michael Turner și Loretta Sanchez, pe tema parcursului democratic al României, MAE precizează că „spiritul dominant al relațiilor româno-americane este cel al parteneriatului strategic, care are o puternică dimensiune parlamentară”.

„Drepturile religioase sunt deplin respectate în România. MAE își exprimă convingerea că este necesar ca aprecierile privind situația politică să se bazeze pe evaluarea obiectivă a realităților și a evoluțiilor concrete din România, asupra cărora partenerii și prietenii americani s-au informat și se pot informa oricând și nemijlocit. MAE reiterează că încrederea reciprocă și solidaritatea reprezintă fundamentul colaborării româno-americane, fiind coordonatele pe care se sprijină politica României în relațiile cu Washingtonul”, mai spune MAE.

UE ar trebui să fie mai fermă în privința cerințelor ca România să respecte libertatea de exprimare și drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, în contextul escaladării luptei politice dintre premierul și președintele români, relatează postul Radio Suedia.

Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Olsson a pledat pentru strategii UE mai dure în privința respectării drepturilor omului în statele „mai noi” din cadrul blocului european. Ea a apreciat că, deși cerințele dinaintea aderării la UE sunt „stricte” în privința responsabilității referitoare la drepturile omului și democrație, este mai dificil ca state să fie monitorizate în aceste domenii după aderare.

Olsson a declarat că dorește să creeze un „sistem de clasificare” a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. „Trebuie să numim, (să facem de) rușine și să expunem (problemele unor) țări, ci nu să ne fie teamă să utilizăm sancțiuni”, a subliniat ea.

În opinia ministrului suedez, UE ar trebui să nu evite să utilizeze sancțiuni împotriva țărilor care „subminează” drepturile omului. „Dacă nu rezolvăm problemele pe care le avem în România, creăm un standard rău pentru țări care vor să adere la UE, ca Serbia și alte țări din Balcani. De aceea este important să fim mai duri”, a subliniat Birgitta Olsson pentru Sverigesradio.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!