• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

MAE: Pe lista pasagerilor avionului prăbușit în Ucraina nu se aflau români

MAE: Pe lista pasagerilor avionului prăbușit în Ucraina nu se aflau români
Ministerul Afacerilor Externe anunță că nu se confirmă prezența niciunui cetățean de naționalitate română pe lista pasagerilor aeronavei aparținând companiei Malaysia Airlines și care s-a prăbușit în estul Ucrainei.

„Ministerul Afacerilor Externe al României informează că – în urma verificărilor întreprinse de Celula de criză, de la momentul convocării acesteia la nivelul

Centralei MAE și până în acest moment – nu se confirmă prezența niciunui cetățean de naționalitate română pe lista pasagerilor aeronavei de linie „Boeing 777″ aparținând companiei „Malaysia Airlines” care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur și care s-a prăbușit în estul Ucrainei”, informează MAE într-un comunicat remis, vineri, agenției MEDIAFAX.

Conform sursei citate, celula de criză de la nivelul Centralei MAE împreună cu misiunile diplomatice la Haga, Kuala Lumpur și Kiev rămân în legătură permanentă cu oficialitățile locale până la confirmarea listei finale a pasagerilor.

Vicepreședintele departamentului european al companiei Malaysia Airlines a anunțat în noaptea de joi spre vineri că la bordul avionului prăbușit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, relatează AFP.

„La bord au fost 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat Huib Gorter, vicepreședintele departamentului european al Malaysia Airlines, în cadrul unei conferințe de presă pe aeroportul Amsterdam-Schiphol.

El a precizat ulterior că în afară de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, șase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi și un canadian.

Naționalitatea a peste 50 de persoane urmează să fie stabilită.

Ministerul belgian de Externe a precizat la rândul său că în accident au murit cinci cetățeni belgieni, ci nu patru.

De asemenea, președintele francez, François Hollande, a declarat joi seara că la bordul avionului „puteau fi mai mulți cetățeni francezi”.

Directorul ONUSIDA a declarat vineri că „mulți” dintre pasagerii avionului malaysian care s-a prăbușit, joi seara, în Ucraina se deplasau la o conferință mondială pe tema SIDA, care urmează să aibă loc în acest weekend, la Melbourne.
Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiștii proruși, provocând moartea a aproape 300 de persoane.

Autoritățile de la Kiev și rebelii s-au acuzat reciproc de lansarea unei rachete care ar fi provocat catastrofa, fără ca vreun element material să permită stabilirea cu siguranță a acestei ipoteze.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură.

Inchide