MAE, prima reacție după amenințările lui Putin la adresa României

Redactor:
Roxana Preda
MAE, prima reacție după amenințările lui Putin la adresa României
MAE a reacționat sâmbătă la afirmațiile lui Vladimir Putin, precizând că "distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă".

MAE spune că poziția exprimată de președintele rus Vladimir Putin pe tema scutului antirachetă din România ar putea fi interpretată ca o „amenințare la adresa securității regionale”.

„Ministerul Afacerilor Externe își exprimă surprinderea cu privire la poziția exprimată în 27 aprilie 2016, la Atena, de președintele Federației Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România. Această poziție relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis sâmbătă MEDIAFAX.

MAE român mai precizează că, în repetate rânduri, România a arătat ca scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar distorsionarea realității menține o atmosferă tensionată.

„Reamintim și cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu strictețe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu și conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condițiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluțiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională” mai precizează sursa citată.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o amenințare la adresa Moscovei, relatează Reuters.

Aflat în vizită în Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deși Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul și aliații săi au ignorat aceste avertismente.

„Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu știau pur și simplu ce înseamnă să fie ținte, atunci azi vor fi forțați să ia anumite măsuri pentru a-și asigura securitatea”, a declarat Putin vineri seară la o conferință de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras. „Va fi aceeași situație și în cazul Poloniei”, a avertizat liderul rus.

Inchide