MAE ridică nivelul de alertă pentru Belarus. Se recomandă părăsirea ţării cât mai curând

MAE ridică nivelul de alertă pentru Belarus. Se recomandă părăsirea ţării cât mai curând
MAE ridică nivelul de alertă pentru Belarus / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 08/03/2022, 23:03

În contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina cu susținerea Minskului, Ministerul Afacerilor Externe transmite că ridică nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5 din 9.

MAE informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5/9 (5 din 9), ”Evitați călătoriile neesențiale!” de la nivelul de până acum 3/9 (3 din 9), ”Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”.

Ministerul precizează că, prin acest demers, România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre UE care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus.

Se recomandă evitarea călătoriilor în Belarus

Potrivit noului nivel de alertă, al cărui text este prezentat mai jos și pe pagina de internet indicată, MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră). Totodată, MAE recomandă cetățenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

MAE, prin Ambasada României la Minsk, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Republicii Belarus.

MAE reiterează solicitarea către cetățenii români care se află în Republica Belarus să-și notifice coordonatele prezenței lor în Republica Belarus prin platforma e-consulat.ro

(https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza), disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil, sau contactând telefonic Ambasada României în Republica Belarus: +375291060090 (telefonul de urgență).