MAE român și reprezentanții Ambasadei Rusiei, întâlnire pe tema Lukoil

MAE român și reprezentanții Ambasadei Rusiei, întâlnire pe tema Lukoil
Publicat: 10/10/2014, 14:19
Actualizat: 27/03/2019, 01:21

„Cu privire la situația companiei Lukoil în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Există practica unui dialog periodic între conducerea Ministerului Afacerilor Externe și reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în România. Urmare a evoluțiilor din ultimele zile, în cursul acestei săptămâni, cele două părți au abordat, între altele și situația companiei petroliere menționate”, se arată într-un comunicat MAE remis vineri agenției MEDIAFAX.

MAE precizează că „sistemul de justiție din România își exercită atribuțiile constituționale, ancheta în curs urmând a se finaliza cu respectarea cadrului legal și cu neutralitatea specifică unui astfel de demers”.

„Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție orice evoluții care pot avea efecte pe planul relațiilor bilaterale ale țării noastre, în vederea menținerii cursului continuu, de promovare a intereselor României pe plan regional și global”, se mai arată în comunicat.

Lukoil repornește, vineri, instalațiile din incinta rafinăriei din Ploiești, oprite în urmă cu o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX comisarul-șef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, care a precizat că instituția a fost notificată în acest sens de către companie.

Rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială vineri, 3 octombrie, compania anunțând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluționarea contestației depuse în instanță.

Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la perchezițiile făcute de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești la sediile Petrotel Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Vicepreședintele pe rafinare, marketing și distribuție din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, miercuri, la Ploiești, că a încheiat o înțelegere cu procurorii români și că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

Președintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil și a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producția să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești.

„Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești, pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim prețul cu care am privatizat-o, îl replătim și diferența, cât a costat retehnologizarea, îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală și spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Băsescu.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească prețul cu care a vândut rafinăria de la Ploiești și să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

„La constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice