MAE: Românii în tranzit, fără reședință în străinătate, nu pot vota la ambasade în 9 decembrie

MAE: Românii în tranzit, fără reședință în străinătate, nu pot vota la ambasade în 9 decembrie
Cetățenii români aflați în tranzit în afara țării, fără a avea reședința sau domiciliul în străinătate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie, în cele 306 secții de votare care vor funcționa în afara țării, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.
Publicat: 05/12/2012, 14:42
Actualizat: 28/09/2018, 09:42

Cetățenii români aflați în tranzit în afara țării, fără a avea reședința sau domiciliul în străinătate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie, în cele 306 secții de votare care vor funcționa în afara țării, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.

„Cum se întâmplă și în țară, nu poți să votezi decât dacă ai domiciliul într-o anumită parte. Așa și în străinătate, legea este foarte clară, poți să votezi numai dacă ai reședința într-o anumită țară, cei care se află în tranzit nu pot să voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot să voteze. (…)Vorbim de lege, care este foarte clară. Secții se fac acolo unde sunt comunități, legal este să votezi acolo unde ai reședința”, a afirmat Cazanciuc, într-o conferință de presă.

De asemenea, Cazanciuc a subliniat că procedura de vot va fi aceeași ca și la alegerile legislative din 2008, iar românii aflați în străinătate pot afla despre modul în care pot vota și documentele necesare prin care își pot atesta domiciliul sau reședința în străinătate din informațiile afișate pe site-ul MAE, precum și pe cele ale misiunilor diplomatice.

„Pentru a facilita accesul la informații, dincolo de cele aflate pe site-ul MAE, fiecare misiune are informații specifice mai ales în ceea ce înseamnă dovedirea dreptului de reședință într-un anumit stat, fiind vorba de vot pe colegiu, importantă este reședința într-un anumit stat. Exact ca și în țară, nu poți să locuiești la București și să votezi la Suceava, decât dacă încalci legea”, a subliniat oficialul MAE.

Ministerul de Externe asigură și posibilitatea apelării la un telefon verde – 0800 800 407 – la care românii pot afla sâmbătă și duminică informații despre procesul de vot.

Oficialul MAE a precizat că studenții români aflați la studii în străinătate pot vota în secțiile de votare din țara unde studiază în baza dovedirii că au drept de reședință în statul respectiv.

„Noi operăm cu o noțiune care se numește reședință, care este văzută diferit de legislația fiecărui stat. Evident, studenții care se află la studii au un drept legal de ședere. Dovada dreptului de ședere se face diferit de la stat la stat. Pentru anumite țări se eliberează permise de ședere, pentru alte țări, cum este SUA, viza de studii dovedește că ai un drept legal de ședere”, a precizat Cazanciuc.

MAE a organizat în afara țării 306 secții de votare în 95 de state, la fel ca și la referendumul din 29 iulie, lista acestora putând fi consultată la secțiunea dedicată alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.

Procesul de votare în străinătate va începe sâmbătă, ora 22.00 a României, la secția din Auckland, în Noua Zeelandă, urmând să se încheie luni dimineață, ora 7.00 a României, odată cu închiderea secțiilor de pe Coasta de Vest din SUA și Canada.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susținut marți că românii aflați în tranzit în diferite state la data alegerilor parlamentare pot vota la ambasadă.

El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști dacă persoanele care se află în tranzit în diverse țări, sunt turiști sau se află în vizită la cineva, au dreptul să voteze. Jurnalistul a arătat că a fost primită o sesizare din partea unui cetățean din Germania, care a spus că nu vor putea vota decât cei care au reședința în respectiva țară.

„Pot merge în cele 306 secții de vot înființate de Ministerul Afacerilor Externe, se regăsesc pe site-ul MAE. Există ambasada. Nu cunosc conținutul acestei scrisori, dar, dacă este cineva care este în tranzit, se poate vota doar la ambasadă”, a spus Zaharescu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște