MAE și românii din străinătate reacționează în scandalul invitațiilor trimise de directoarea ICR Paris: „Este o gafă monumentală”

MAE și românii din străinătate reacționează în scandalul invitațiilor trimise de directoarea ICR Paris: Este o gafă monumentală

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitații la întâlnirea comunității românești cu președintele Klaus Iohannis, care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitație de la ICR Paris care avea atașat și un document de uz intern ce conținea aprecieri precum „indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului român la Paris, Bogdan Mazuru, pentru a-i semnala incidentul. Scrisoarea sa a fost făcută publică de scriitorul Eugen Mihăescu, care a transmis-o site-ului cotidianul.ro.

„Domnule Ambasador, Am primit invitația pe care ați trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitație «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deși, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite. Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de dna Brasat și redirecționat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toți cei care o folosesc. Ce m-a interesat este fișierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l șteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el mențiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soția», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitației: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Firește, nu-mi îngădui să vă dau lecții, dar și adăugirea de ultim moment, și formula sunt foarte puțin diplomatice…

Găsesc, de asemenea, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar așa, în virtutea inerției. În sfîrșit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fișier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze. În ce mă privește, veți înțelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituție care funcționează astfel și care lipește etichete ca în anii ”50 s-ar afla în totală contradicție cu convingerile mele. Cu mare și tristă nedumerire, Radu Portocală”, se precizează în scrisoarea adresată ambasadorului Mazuru.

Ministerul de Externe a reacționat, vineri, printr-un comunicat de presă în care anunță că persoana responsabilă pentru acest incident a fost sancționată cu avertisment, în comunicatul MAE nefiind menționat însă niciun nume.

„Referitor la situația creată la Paris, prin transmiterea unor invitații însoțite, în mod eronat si regretabil, de un fișier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că față de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancțiunii cu avertisment”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost dispusă convocarea în Centrală a persoanei responsabile pentru a da explicații în fața Corpului de Control și Evaluare Diplomatică din cadrul instituției.

MAE a mai precizat că adnotările pe marginea documentului de uz intern „nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a și fost sancționată”.

Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, la rândul său, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidența subordonării față de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.

„În conformitate cu legea de organizare și funcționare a ICR, reprezentanțele din străinătate au o dublă subordonare: față de Institut, în ceea ce privește programele culturale, și față de MAE, pe linie administrativă – chiria spațiilor, salarii, dotări logistice etc. Din această perspectivă, ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidența subordonării față de ICR. Prin urmare, nu putem emite un punct de vedere cu privire la un eveniment care nu ține de atribuțiile ICR”, se arată într-un răspuns transmis, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, de reprezentanții Direcției de Comunicare a Institutului Cultural Român.

La acest scandal a reacționat și Federația asociațiilor de români din Europa, care cere demiterea personalului ICR implicat în această corespondență, precum și a angajaților Ambasadei de la Paris care nu au reclamat conținutul documentului la MAE.

„FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa cere ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, demiterea personalului Institutului Cultural Român implicat în corespondența rușinoasă de la Paris. De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document și s-a complăcut în caracterizările celor de la ICR fără să reclame acest lucru la București”, arată FADERE, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Asociația consideră că incidentul este „o rușine pentru România și pentru sutele de diplomați români care își fac munca cu onoare, reprezentând țara cu cinste”.

„Sperăm ca răspunsul Ministerului de Externe să fie imediat și să servească de exemplu tuturor diplomaților care încă nu înțeleg că ei sunt acolo ca să servească România și comunitățile românești din afara granițelor”, spune Daniel Țecu, președintele FADERE.

La conducerea ICR Paris se află Yvette Seraphina-Ivona Fulicea, care a fost numită director al ICR Paris anul trecut, anterior fiind ministru consilier în cadrul Ambasadei României din Franța.

La audierea din comisiile de politică externă și de cultură din Senat, din 24 iunie 2014, Fulicea a fost sfătuită să contrabalanseze prin evenimente culturale imaginea negativă a României făcută de nomazi și de „fustele largi”.

„Parisul nu-i un loc ușor, e un loc complicat, imaginea României nu e cea mai roză în ultimul timp. E o încercare extraordinară, dar sunt convinsă că prin cultură putem realmente să ne reluăm locul de egal al oricui în lumea asta, inclusiv la Paris”, declara ea la audiere.

Președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Franța în 10 și 11 februarie, pe lângă întrevederile cu oficiali francezi șeful statului având programată și o întâlnire cu membri ai comunității românești din această țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”