MAE va continua și în 2013 demersurile pentru aderarea la Schengen. „România va continua consultările, astfel încât aderarea să fie concretizată în 2013”

MAE va continua și în 2013 demersurile pentru aderarea la Schengen. România va continua consultările, astfel încât aderarea să fie concretizată în 2013
Publicat: 25/10/2012, 12:38
Actualizat: 02/02/2019, 08:13

MAE informează că România va continua consultările cu statele membre, cu actuala și viitoarea Președinție a UE, astfel încât aderarea la Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013, într-o primă fază cu frontierele aeriene și maritime încă din primul trimestru al anului viitor.

Potrivit unei informări transmise joi MEDIAFAX, MAE se va consulta atât cu actuala președinție cipriotă a Consiliului UE, cât și cu președinția irlandeză care va fi în primul semestru al anului viitor.

„România va continua consultările cu toate statele membre, actuala și viitoarea Președinție a UE, astfel încât aderarea să fie concretizată în cursul anului viitor, într-o primă fază cu frontierele aeriene și maritime încă din primul trimestru al anului 2013”, se arată în precizarea MAE.

De asemenea, Ministerul român de Externe menționează că la Consiliul JAI, care se va desfășura joi și vineri la Luxemburg, unde România este reprezentată de ministrul Administrației și Internelor Mircea Dușa și șeful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu, va avea loc o informare privind aderarea la Schengen, însă nu se va lua o decizie cu privire la calendarul aderării.

„La Consiliul JAI va avea loc o prezentare a stadiului referitor la decizia privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Consilul va lua act de finalizarea implementării de către România a măsurilor acompaniatorii decise în cadrul Consiliului European din martie 2012. Printre aceste măsuri s-au numărat o serie de activități FRONTEX pe toate categoriile de frontiere, continuarea progreselor pentru realizarea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor, contribuții la analizele de risc ale FRONTEX și instruirea personalului de frontieră în domeniul detectării documentelor false”, se mai arată în informarea MAE.

Subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost scos de pe agenda Consiliului JAI care va avea loc joi și vineri în Luxemburg, fiind amânat pentru ședința din 6-7 decembire, a declarat, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al Președinției cipriote a Consiliului UE.

„Nu mai este pe agenda de discuții pentru mâine, însă a rămas pentru agenda reuniunii Consiliului JAI care va avea loc în 6-7 decembrie. Unele state membre au exprimat preocupare privind evoluțiile politice din România și Bulgaria, așa că am întrebat toate părțile interesate, inclusiv guvernele de la București și Sofia și am decis să amânăm discuția pentru reuniunea următoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Președinției cipriote semestriale a Consiliului UE.

De asemenea, el a arătat că la reuniunea din decembrie subiectul nu va fi doar discutat, ci se va și încerca de către Președinția cipriotă obținerea unei decizii privind aderarea celor două țări la Schengen.

„Încercăm să o discutăm pentru a avea o decizie. Nu va fi doar o discuție formală”, a asigurat Christodoulides.

Pe de altă parte, potrivit unor surse oficiale consultate de MEDIAFAX, Olanda și Germania au cerut amânarea deciziei privind aderarea celor două țări la Schengen.

Examinarea cererilor de aderare ale României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost amânată pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autorităților acestor două țări de a își respecta obligațiile, au declarat miercuri surse diplomatice la Bruxelles, a relatat AFP.

O abordare este prevăzută pentru joi, în cursul reuniunii miniștrilor de Interne din cadrul UE la Luxembourg, dar „nu a venit timpul să se ia decizii”, a subliniat una dintre aceste surse.

Problema aderării „se va pune în martie 2013, dar acest lucru nu înseamnă că va fi luată o decizie”, a insistat unul dintre diplomații europeni citați de AFP.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a afirmat recent că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene și maritime, iar până la sfârșitul anului viitor va exista „cu siguranță” o decizie privind și frontierele terestre.

Olanda a anunțat că va aștepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziția sa privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două țări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârșitul acestui an.

De asemenea, mai mulți oficiali germani, printre care și ambasadorul de la București, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

Germania și Franța au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României și Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime și terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.

Consiliul European din martie a menționat că o decizie privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniștrii de Interne din țările membre UE.

Președinția cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat luna trecută reuniunea programată pentru 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de „subiecte substanțiale”, precizând însă că aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?