Magistrații au decis! Ce se întâmplă cu doctorița din Suceava care lua mită de la pacienți

Magistrații au decis! Ce se întâmplă cu doctorița din Suceava care lua mită de la pacienți
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 25/01/2023, 22:27
Actualizat: 25/01/2023, 22:29

Curtea de Apel de Apel Suceava a admis contestația medicului Anca Dumitrovici Ababneh, împotriva măsurii arestării preventive și a dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu pentru 25 de zile.

Doctorița Anca Dumitrovici Ababneh, arestată preventiv pe 20 ianuarie, a fost eliberată miercuri seara din arest.

Cadrul medical a contestat decizia Tribunalului Suceava, solicitând cercetarea în stare de libertate, iar magistrații Curții de Apel Suceava i-au dat câștig de cauză.

„Înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpata Ababneh Dumitrovici Anca cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 25 de zile, începând cu data de 25.01.2023 şi până la data de 18.02.2023 inclusiv, pentru săvârşirea infracţiunii de infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, se menționează în soluția instanței.

Femeia a fost eliberată din arest și are interdicție de a mai profesa pe durata măsurii preventive.

A primit însă și o serie de interdicții, în sensul că „în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”.

Trăiau în funcție de câți bani ofereau

Procurorii au strâns probe potrivit cărora, din aprilie 2022 și până în prezent, cadrul medical ar fi cerut și primit mită de la cel puțin 64 de bolnavi ori de la rudele lor.

Anca Dumitrovici Abaneh primea șpăgi de mai multe feluri, cum ar fi miere, brânză, cașcaval sau cafea.

De asemenea, medicul a avut, anul trecut, un venit lunar de 25.000 de lei lunar.

Inadmisibil este și faptul că șpăgile erau cerute de la pacienți care mai aveau puțin timp de trăit.

„A pretins și a primit diferite sume de bani, respectiv între 50 și 200 de lei, precum și 50 de euro, precum și alte bunuri, de la pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, a spus Maria Crina Grețcan, procuror.

Anca Ababneh Dumitrovici conducea Secția de oncologie a Spitalului Județean din Suceava de circa doi ani, iar în grijă sa erau toți pacienții din zonă care suferă de cancer. Aceasta a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, potrivit Adevărul.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase