Magistrații Tribunalului Ilfov vor decide, miercuri, dacă aprobă eliberarea condiționată a lui Cristian Borcea

Magistrații Tribunalului Ilfov vor decide, miercuri, dacă aprobă eliberarea condiționată a lui Cristian Borcea
Publicat: 05/11/2019, 19:45

Dacă Tribunalul Ilfov va admite eliberarea condiționată a lui Cristian Borcea, acesta va părăsi Penitenciarul Jilava, acolo este încarcerat din luna februarie a acestui an după ce a fost condamnat definitiv în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din județul Constanța.

Pe 11 septembrie 2019, magistrații Judecătoriei Sectorului 4 au aprobat cererea fostului acționar dinamovist de eliberare condiționată, soluția instanței nefiind definitivă si contestată ulterior de procurori.

În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că Judecătoria Sectorului 4 arată că au admis eliberarea deoarece afaceristul a fost stăruitor în muncă în penitenciar, a participat la programe și a dat dovadă de „îndreptare”, iar faptele pentru care a fost condamnat nu pot duce la concluzia că scopul pedepsei nu a fost atins. „Analizând prevederile legale în vigoare în materia liberării condiționate, instanța retine că, potrivit art. 59 din Codul penal din 1969, poate fi liberat condiționat condamnatul care a executat fracțiunea de pedeapsa prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele sale penale”, se arată în motivarea magistraților de la Judecătoria Sectorului 4.

Dinamovistul a avut un comportament apreciat ca fiind „corespunzător”. „(Cristian Borcea, n.r.) a participat la programele educaționale și psihologice, nu a fost sancționat disciplinar, fiind recompensat de 41 ori (de 19 ori cu suplimentarea dreptului la pachet și/sau vizită, o dată cu suplimentarea numărului de convorbiri online și de 21 de ori cu permisiunea de ieșire din penitenciar). Petentul a finalizat programul de educație prin sport, iar în prezent este inclus în cadrul programului pentru liberare”, mai este subliniat în sursa citată.

În document este menționată și atitudinea de care Borcea a dat dovadă în penitenciar: „Atât timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă față de activitățile și programele de educație și asistență psihosocială, nu a fost sancționat, natura infracțiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins”.

De asemenea, fostul finanțator Dinamo a desfășurat „activități lucrative” atât în interiorul locului de deținere, cât și în exterior, fără supraveghere, pe o perioadă de 83 de zile, figurând cu un număr de 374 de zile-câștig dintr-un dosar conexat.

„Chiar dacă instanța, în analiza unei astfel de cereri, poate aprecia că, în raport de gradul de pericol social al infracțiunii pentru care a fost condamnat deținutul, se impune executarea unei perioade mai mari din pedeapsă decât fracția stabilită de lege, acest aspect nu trebuie absolutizat. Atât timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă față de activitățile și programele de educație și asistență psihosocială, nu a fost sancționat, natura infracțiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins. (…)

Acordarea sau nu a liberării ținând seama de stări de fapt anterioare începerii executării, precum natura și gravitatea infracțiunii comise, constituie o cauză de descurajare a persoanei condamnate în procesul de reintegrare deoarece aceasta realizează că liberarea nu depinde de conduita sa pe durata executării, ci de faptele sale anterioare, pe care oricum nu le mai poate influența în niciun fel”, mai arată motivarea.

Cristian Borcea a mai avut o cerere de eliberare în luna mai, însă Tribunalul București a respins-o.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață