MAI: 120 de incidente, înregistrate în perioada campaniei pentru referendum

MAI: 120 de incidente, înregistrate în perioada campaniei pentru referendum
Ministerul Administrației și Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel național, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.
Publicat: 28/07/2012, 14:07
Actualizat: 22/08/2013, 18:23

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel național, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.

Conform datelor statistice existente la nivelul MAI, în perioada campaniei pentru referendum (7 – 28 iulie), au fost înregistrate, la nivel național, 120 de incidente constând în infracțiuni, contravenții și fapte de altă natură.

Din totalul incidentelor, cele mai numeroase s-au produs pe raza municipiului București (21) și a județelor: Buzău (12), Cluj (opt), Brașov (șapte), Gorj și Dâmbovița (câte șase).

Cele mai numeroase dintre acestea au fost reclamate în mediul urban (64 incidente, reprezentând 53,3 la sută), majoritatea fiind sesizate prin apelul de urgență 112.

Au fost înregistrate 46 de infracțiuni, dintre care 34 la Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, constând în împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, precum și în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului.

De asemenea, au fost aplicate 13 contravenții (patre la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii si liniștii publice, una la Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și opt la alte acte normative), pentru care au fost aplicate șase amenzi contravenționale în valoare de 3.100 de lei și șapte avertismente scrise.

Procurorul general, Codruța Kovesi, a dispus ca cercetările și soluțiile privind infracțiunile comise în timpul referendumului, printre care oferirea sau darea de bani și împiedicarea participării la vot, să fie verificare de procurori de la parchetele curților de apel.

„Având în vedere rezonanța socială a indiciilor de comitere a unor infracțiuni în cadrul desfășurării referendumului privind demiterea Președintelui României, care va avea loc la data de 29 iulie 2012 și văzând dispozițiile art.52 – 57 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, și alte infracțiuni săvârșite în legătură cu desfășurarea referendumului, pentru a asigura soluționarea cu celeritate și în mod unitar a acestor cauze, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus măsuri la nivelul unităților de parchet competente din punct de vedere material și teritorial pentru exercitarea supravegherii cercetărilor de către lucrătorii de poliție judiciară”, informa joi Ministerul Public.

Acțiunea penală în cazul acestor infracțiuni, printre care promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, se pune în mișcare din oficiu.

Cauzele vor fi înregistrate și soluționate la unitatea de parchet competentă din punct de vedere material și teritorial, iar la nivelul fiecărui parchet de pe lângă curte de apel va fi desemnat un procuror care va verifica modul în care se efectuează cercetările și soluțiile dispuse de către unitățile subordonate și va analiza oportunitatea preluării cauzelor, în funcție de împrejurările concrete și natura faptei săvârșite, preciza Ministerul Public.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Tarif ireal cerut de soția lui Ștefan Bănică jr. Câți bani câștigă Lavinia Pîrva
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×