Mai multe polițiste din Dolj au spus că au fost agresate sexual. Polițista care acuză neagă acum tot: „Nu am fost atinsă. E vorba de șicane profesionale”

Mai multe polițiste din Dolj au spus că au fost agresate sexual. Polițista care acuză neagă acum tot: Nu am fost atinsă. E vorba de șicane profesionale
Publicat: 16/01/2013, 14:43
Actualizat: 26/03/2019, 05:25

UPDATE 14.25 Comisarul-șef Lidia Popescu, polițista care a acuzat în trecut acte de agresiune din partea șefilor ei din IPJ Dolj, a negat, într-o conferință, că faptele respective au fost agresiuni sau hărțuiri sexuale, așa cum lăsase să se înțeleagă liderul sindical al polițiștilor doljeni, Elvis Măceșeanu.

„Nu au existat situații de acest gen. Că a ridicat tonul, că s-a apropiat de mine… Nu am fost lovită, nu m-a atins. A fost vorba de șicane profesionale”, a declarat Lidia Popescu într-o conferință de presă la Craiova.

Cu toate acestea, într-o plângere înaintată IGPR în 2011, polițista a scris că a fost luată de haine și împinsă în perete de către șeful ei, comisarul Mihai Stoian. Acum, Lidia Popescu neagă că acest lucru s-a întâmplat: „Era într-o ședință, eu l-am scos ca să îi spun ceva și pe un ton ridicat mi-a spus să-l las în pace”.

Lidia Popescu a intrat în Poliție în 1990, iar în urmă cu trei ani a fost transferată la Serviciul de Ordine Publică din IPJ Dolj, fiind ajutată să primească o funcție de specialist I de către șeful IPJ Dolj, Constantin Nicolescu, susține polițista.

De atunci, polițista s-a aflat constant într-un conflict profesional cu șeful ei direct, comisarul Mihai Stoian, care nu ar fi dorit-o în subordine. „Se înțelegea că acolo ajungi doar dacă te vrea șeful. De aici au început șicanele, scrise, verbale. Pe lucrările mele, el își dădea doctoratul”, a declarat polițista.

Lidia Popescu a depus două plângeri scrise împotriva lui Mihai Stoian. O comisie de anchetă a IGPR l-a găsit nevinovat pe acesta.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Liderul Sindicatului Polițiștilor Dolj, Elvis Măceșeanu, susține că a primit sesizări de la mai multe polițiste care ar fi fost agresate de șefi, iar una dintre acestea ar fi depus mai multe plângeri la Poliția Dolj și ar fi existat chiar un control al IGPR, însă „mizeria a fost ascunsă sub preș”.

Elvis Măceșeanu a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că la sindicat a primit sesizări de la mai multe angajate din Poliția Dolj care ar fi fost agresate de către șefi, iar una dintre ele ar fi depus plângeri de trei ori împotriva unui comisar-șef, dar niciodată acesta nu a fost sancționat.

„Prima plângere am primit-o în luna noiembrie a anului 2011. Polițista a depus o plângere scrisă că a fost agresată de șeful său, care este comisar-șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Dolj. Noi am înaintat această plângere comandantului de la inspectorat, iar ulterior, conform procedurii, a fost trimisă la Inspectoratul General al Poliției Române. Abia după șase luni a venit un control de la București, însă comisarul-șef nu a fost sancționat, mizeria a fost ascunsă sub preș. Femeia a fost însă agresată în continuare și vă pot spune că ultima plângere a fost depusă chiar acum câteva zile”, a afirmat liderul Sindicatului Polițiștilor Dolj.

El a mai spus că aceasta nu ar fi singura polițistă agresată de către șeful său.

„Ar fi o ipocrizie din partea mea să spun că în Inspectoratul de Poliție Dolj nu sunt femei agresate fizic sau sexual, însă cele mai multe dintre ele nu vor să depună plângere pentru că agresiunea sexuală este foarte greu de dovedit, așa că le este teamă să facă acuzații. Unele însă nu depun plângere de rușine”, a mai susținut liderul sindical, care a precizat că în Poliția Județeană Dolj lucrează peste 250 de femei.

Elvis Măceșeanu a mai spus că nu are așteptări prea mari nici de la controalele care se fac în acest zile la inspectoratele din țară, unde sunt intervievate toate femeile care lucrează în Poliție.

„Polițistele sunt întrebate dacă au fost agresate de șefii lor, însă întrebările sunt puse de sociologi și psihologi care la rândul lor au șefi și probabil că vor spune ce le dictează aceștia. Sunt convins că nu se va întâmpla nimic nici de această dată”, a adăugat Măceșeanu.

Până la ora transmiterii acestei știri, conducerea Poliției Dolj nu a oferit un punct de vedere în acest caz, spunând că va face acest lucru în cursul zilei.

Toate femeile care lucrează în Poliție vor fi chestionate de psihologi și sociologi de la Poliția Română și vor completa un chestionar elaborat de specialiști, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunțat, săptămâna trecută, oficiali ai Poliției Române.

Ancheta internă ordonată de ministrul Radu Stroe

Chestorul Viorel Vasile, adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), declara că echipele, formate din specialiști în resurse umane, control intern, psihologi și sociologi, verifică în ce condiții își desfășoară munca angajatele instituției.

„S-a constituit și un ghid de interviu, eleborat de specialiștii noștri, care urmărește avantajele și dezavantajele femeii care lucrează în Poliție și eventualele tendințe de discriminare ale acesteia la locul de muncă”, spunea chestorul Vasile.

Adjunctul șefului IGPR mai afirma că se vor purta discuții cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport.

Potrivit lui Viorel Vasile, în Poliția Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofițeri, iar 133 au funcții de conducere. În același timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea având funcții de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.

Verificările vin în urma scandalului declanșat în seara de 26 decembrie 2012, când polițista Melania Renghea de la Poliția Balș și fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susține că polițistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Georgiana Stănescu, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...