Mai mulți bani la Sănătate de la anul. „Bugetul permite achitarea datoriilor pentru furnizorii externi de servicii medicale”

Mai mulți bani la Sănătate de la anul. Bugetul permite achitarea datoriilor pentru furnizorii externi de servicii medicale
Publicat: 18/11/2013, 17:42
Actualizat: 18/05/2015, 18:46

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, a declarat, luni, că bugetul pe 2014 este de 22,559 miliarde de lei, considerabil mai mare decât în 2013 pe toate segmentele, inclusiv pentru medicamente, unde sunt cu aproape două miliarde de lei mai mult.

Bugetul stabilit de Guvern pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate în anul 2014 și trimis spre dezbatere și adoptare Parlamentului României este 22,559 miliarde lei.

Pentru plata medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale, este alocată suma de 9,004 miliarde de lei, după ce, pentru 2013, s-au alocat 10,701 miliarde de lei, incluzând și 3,2 miliarde de lei pentru plata datoriilor, în sistemul impus de Directiva europeană privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților, iar în 2012 s-au cheltuit 7,674 miliarde de lei.

Totodată, au fost alocați 8,297 miliarde de lei, față de 7,693 miliarde de lei anul trecut, pentru 461 de spitale aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. „Vom evita, astfel, situația perpetuată de-a lungul anilor, ca la finalul anului bugetar să se angajeze plăți pentru anul următor, pentru servicii spitalicești”, a spus Bușoi.

Au mai fost alocate fonduri în valoare de 367 milioane lei pentru cei 1.503 furnizori de investigații medicale paraclinice aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.

„Pentru asistența medicală primară ( medici de familie) sumele vor crește de la 1,326 de miliarde de lei (2013) la 1,484 de miliarde de lei (2014), având astfel, posibilitatea de a crește veniturile celor 11.368 de medici de familie, odată cu noile responsabilități pe care aceștia le vor primi prin pachetul minim de servicii medicale”, a mai spus Bușoi.

Pentru specialități clinice, bugetul crește de la 585 milioane de lei, la 647,768 milioane de lei, iar pentru stomatologie – de la 13,288 milioane de lei, la 60 milioane de lei.

„Finanțarea pentru servicii stomatologice a fost oprită după primul trimestru al anului 2013, de referință fiind bugetele alocate în anii trecuți: 2010 – 58,7 milioane de lei, 2011- 55,6 milioane de lei
și 2012 – 57,9 milioane de lei”, a mai spus Bușoi.

Potrivit președintelui CNAS, pentru pentru plata tratamentelor în străinătate au fost alocate fonduri de 585 milioane lei.

De asemenea și suma pentru îngrijiri la domiciliu va crește de la 46,263 milioane de lei (2013), la 62,126 milioane de lei (2014).

„Suma totala a datoriilor pentru furnizorii externi de servicii medicale se ridică la 168 milioane euro, din care 33 milioane de euro vor fi plătiți până la finalul anului 2013. Bugetul alocat pe 2014 permite achitarea intergala a acestor datorii”, a mai spus Bușoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial