Mai mulți ucraineni răniți în accidentul de pe Autostrada Soarelui, audiați la spitale

Mai mulți ucraineni răniți în accidentul de pe Autostrada Soarelui, audiați la spitale
Publicat: 10/08/2015, 15:23
Actualizat: 30/09/2018, 12:24

Surse din Poliție au declarat, pentru MEDIAFAX, că răniții a căror stare de sănătate a permis au fost audiați în spital, cu acordul medicilor și cu sprijinul unor traducători. De asemenea, alți pasageri au fost audiați la sediul Poliției Autostrăzi.

Potrivit surselor citate, persoanele audiate nu au putut da foarte multe informații, majoritatea povestind anchetatorilor că dormeau în momentul producerii accidentului și s-au trezit abia în momentul în care autocarul s-a răsturnat, când au auzit un zgomot puternic.

Anchetatorii iau în calcul, ca ipoteze principale de lucru, fie o defecțiune tehnică la autocar, fie culpa șoferului bulgar, în vârstă de 33 de ani, printre care și posibilitatea ca acesta să fi adormit la volan. În același timp, nu este exclusă nici varianta ca șoferul să fi încercat să evite un accident rutier.

Polițiștii așteaptă și rezultatele anchetei făcute de reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, care verifică, între altele, datele înregistrate de aparatul tahograf, pentru a se stabili, în funcție de opririle autocarului, dacă șoferul a respectat timpii de odihnă.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Conform anchetatorilor, până în acest moment, mai mulți răniți au formulat deja plângere, însă au existat și cazuri în care pasagerii au refuzat să depună plângere.

Autocarul în care se aflau 53 de ucraineni, adulți și copii, și care se îndrepta spre București s-a răsturnat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.00, pe Autostrada Soarelui. În urma accidentului, o adolescentă de 17 ani și o femeie au decedat, 48 de persoane, dintre care 21 de copii, au fost trasportate la mai multe spitale din Capitală, iar trei au refuzat transferul spre unitățile medicale.

Directorul Direcției de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române, Ramona Dabija, a spus că în autocar se aflau doi șoferi bulgari, mai mulți elevi care au fost în tabără, două familii și alte persoane care se întorceau din vacanță.

Ramona Dabija a precizat că la locul producerii accidentului nu sunt urme de frânare. Autocarul a fost transportat la sediul Poliției Autostrăzi pentru a fi efectuată o expertiză și pentru a se stabili care au fost cauzele accidentului.

Reprezentanții Consulatului Ucrainei la București, împreună cu ofițeri ai Poliției Române, au mers încă de duminică în spitalele din Capitală, pentru identificarea persoanelor rănite în accidentul care a avut loc pe Autostrada Soarelui, în noapta de sâmbătă spre duminică, și pentru a afla mai multe date despre starea acestora, în vederea repatrierii cetățenilor ucraineni.

La Spitalul de Urgență Floreasca mai sunt internați, luni, patru ucraineni, doi în stare gravă, la Terapie Intensivă, și alți doi în secții, în cazul celor din urmă fiind luată în calcul externarea lor, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unității sanitare, dr. Bogdan Oprița.

În urma accidentului, la Spitalul Floreasca au fost aduse 13 persoane, dintre care au rămas internate opt. Șoferul autocarului și un alt bărbat sunt în stare gravă, primul având un traumatism cranio- cerebral grav și fiind în comă, iar celălalt suferind o amputație de braț.

La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), pacienții au fost internați 24 de ore pentru supraveghere, potrivit protocoalelor medicale, iar starea lor este bună, astfel că toți vor fi externați luni. După accident au fost duse la SUUB opt persoane care au suferit multiple contuzii, dintre care un bărbat, trei femei și patru copii.

„Toți pacienții vor fi externați, starea lor este bună. Luni dimineață erau consiliați psihologic de un medic al spitalului”, a spus purtătorul de cuvânt al SUUB, Leonard Grecescu.

Și la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, persoanele rănite în urma accidentului de pe Autostrada Soarelui erau supuse unei noi evaluări, după care se va stabili externarea lor. La ora transmiterii acestei știri, reprezentanți ai Consulatului Ucrainei discutau cu conducerea spitalului. Șapte adulți și trei copii au fost duși după accident la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

Marea majoritate a copiilor internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu” vor părăsi spitalul luni, o decizie legată de plecarea acestora urmând să fie luată în câteva ore. La Spitalul „Grigore Alexandrescu” au fost duși după accident zece copii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, care au suferit traumatisme minore.

„Majoritatea copiilor ar putea părăsi spitalul astăzi, probabil în două ore vom stabili care sunt acești copii”, a declarat pentru MEDIAFAX șeful Unității de Primiri Urgențe, dr. Elena Petrișor.

De la Spitalul de Copii „Marie Curie” vor fi externate patru persoane, respectiv un adult și trei copii.

„Vor părăsi spitalul un adult și trei copii și va mai rămâne un copil, doar din prudență, probabil încă o zi”, a declarat pentru MEDIAFAX managerului spitalului, Dan Buzatu.

La Spitalul Clinic de Urgență „Bagdsar- Arseni” au fost internate 11 persoane, două fiind în stare gravă. Nouă persoane au fost deja externate, iar în unitatea sanitară au rămas, luni, doi pacienți, unul la chirurgie plastică și celălalt la neurochirurgie cervico-medulară.

Nouă dintre cei 48 de ucraineni răniți în accidentul petrecut pe autostrada A2 au fost îmbarcați în autocar și au plecat spre Ucraina, un alt grup urmând să plece spre casă în cursul zilei de luni, au spus reprezentanții Ambasadei Ucrainei la București.

„Deja nouă persoane au fost astăzi dimineață (luni dimineață, n.r.) îmbarcate în autocar și au plecat. Este vorba, în total, despre 48 de persoane aflate în spitale din București. O parte cred că vor pleca astăzi (n.r. – luni), deja sunt pregătiți pentru plecare. În privința a peste zece persoane, medicii au unele rezerve și se consultă dacă acestea pot fi transportate sau este necesar să rămână o perioadă pentru îngrijiri în spitalele din București”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul I Ambasadei Ucrainei la București, Valerii Chernenko.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...