Majorări semnificative la exporturile de carne de porc ale UE. Este vorba de creșteri de sute de milioane de euro!

Majorări semnificative la exporturile de carne de porc ale UE. Este vorba de creșteri de sute de milioane de euro!
Publicat: 10/01/2020, 13:34

Pe lângă majorările de venituri generate de exportul cărnii de porc, și în ceea ce privește grâul au fost constatate creșteri. Astfel, la această categorie, în aceeași lună a anului trecut față de octombrie 2018, UE a exportat mai mult grâu, cu o creștere a excedentului de 171 milioane euro. De asemenea, revirimente au fost constatate la exportul de organe de animale – 85 de milioane de euro, respectiv la lapte praf – 64 milioane euro.

Per total, în octombrie 2019 față de aceeași lună a lui 2018, valoarea exporturilor agroalimentare a crescut cu 12 procente, până la un total de 14,7 miliarde de euro, în timp ce importurile înregistrate în aceeași perioadă s-au majorat și ele cu 3,6 la sută, până la un total de 10,7 miliarde de euro.

Astfel, în intervalul amintit, blocul comunitar a înregistrat un excedent al schimburilor comerciale în valoare totală de patru miliarde de euro, doar pe sectorul agroalimentar.

La nivel de stat terț, valorile exporturilor UE au crescut la rândul lor. Astfel, în ceea ce privește comerțul peste graniță cu China, în octombrie 2019 acesta a crescut cu 655 milioane de euro, cu Turcia majorarea a fost de 108 milioane de euro, iar cu Federația Rusia totalul creșterilor exporturilor de produse agroalimentare a fost de 96 de milioane de euro.

Totodată, raportul CE relevă faptul că, în același interval de timp, UE a exportat mai puțină sfeclă și trestie de zahăr către state terțe, nivelul deficitului fiind de 43 de milioane de euro, produse necomestibile (minus 30 de milioane de euro), ulei de măsline (minus 19 milioane de euro), respectiv uleiuri esențiale în valoare de 13 milioane de euro deficit.

Pe de altă parte, creșteri negative s-au înregistrat pe relația cu Hong Kong (minus 45 milioane euro), cu Algeria (o scădere de 43 de milioane de euro), respectiv cu Iordanul (mai puțin cu 35 milioane euro).

În ceea ce privește importurile de produse agroalimentare, UE a adus mai multă marfă din Ucraina (o creștere de 95 de milioane de euro), din Canada (majorare de 68 de milioane de euro) și Argentina (un plus de 58 de milioane de euro).

În contrapartidă, în octombrie anul trecut față de aceeași lună a lui 2018, am adus mai puține produse agroalimentare din Brazilia (minus 60 de milioane de euro), SUA (minus 50 de milioane de euro), respectiv Africa de Sud (minus 48 de milioane de euro).

Cele mai semnificative creșteri de niveluri înregistrate la importuri au fost constatate la oleaginoase (altele decât soia boabe) – un plus de 154 milioane euro, la fructe tropicale (majorare a nivelului de 108 milioane euro pe luna octombrie 2019) și la uleiurile vegetale, altele decât cele de palmier și de măsline (un plus de 93 de milioane de euro).

În fine, o scădere a importurilor UE din țări terțe, în luna octombrie 2019 față de octombrie 2018, a fost înregistrată la turtele de semințe oleaginoase (minus 87 milioane euro), grâu (minus 74 milioane euro) și cereale divizate grosier (o scădere de 55 de milioane de tone).

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
NOI RESTRICȚII de săptămâna viitoare! ARAFAT anunță VALUL 5, după sărbători
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Se dau bani în plus la salariu! Ministrul de Finanțe tocmai a făcut anunțul. Cine...
Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor!
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...