Majorări semnificative la exporturile de carne de porc ale UE. Este vorba de creșteri de sute de milioane de euro!

Majorări semnificative la exporturile de carne de porc ale UE. Este vorba de creșteri de sute de milioane de euro!
Publicat: 10/01/2020, 13:34

Pe lângă majorările de venituri generate de exportul cărnii de porc, și în ceea ce privește grâul au fost constatate creșteri. Astfel, la această categorie, în aceeași lună a anului trecut față de octombrie 2018, UE a exportat mai mult grâu, cu o creștere a excedentului de 171 milioane euro. De asemenea, revirimente au fost constatate la exportul de organe de animale – 85 de milioane de euro, respectiv la lapte praf – 64 milioane euro.

Per total, în octombrie 2019 față de aceeași lună a lui 2018, valoarea exporturilor agroalimentare a crescut cu 12 procente, până la un total de 14,7 miliarde de euro, în timp ce importurile înregistrate în aceeași perioadă s-au majorat și ele cu 3,6 la sută, până la un total de 10,7 miliarde de euro.

Astfel, în intervalul amintit, blocul comunitar a înregistrat un excedent al schimburilor comerciale în valoare totală de patru miliarde de euro, doar pe sectorul agroalimentar.

La nivel de stat terț, valorile exporturilor UE au crescut la rândul lor. Astfel, în ceea ce privește comerțul peste graniță cu China, în octombrie 2019 acesta a crescut cu 655 milioane de euro, cu Turcia majorarea a fost de 108 milioane de euro, iar cu Federația Rusia totalul creșterilor exporturilor de produse agroalimentare a fost de 96 de milioane de euro.

Totodată, raportul CE relevă faptul că, în același interval de timp, UE a exportat mai puțină sfeclă și trestie de zahăr către state terțe, nivelul deficitului fiind de 43 de milioane de euro, produse necomestibile (minus 30 de milioane de euro), ulei de măsline (minus 19 milioane de euro), respectiv uleiuri esențiale în valoare de 13 milioane de euro deficit.

Pe de altă parte, creșteri negative s-au înregistrat pe relația cu Hong Kong (minus 45 milioane euro), cu Algeria (o scădere de 43 de milioane de euro), respectiv cu Iordanul (mai puțin cu 35 milioane euro).

În ceea ce privește importurile de produse agroalimentare, UE a adus mai multă marfă din Ucraina (o creștere de 95 de milioane de euro), din Canada (majorare de 68 de milioane de euro) și Argentina (un plus de 58 de milioane de euro).

În contrapartidă, în octombrie anul trecut față de aceeași lună a lui 2018, am adus mai puține produse agroalimentare din Brazilia (minus 60 de milioane de euro), SUA (minus 50 de milioane de euro), respectiv Africa de Sud (minus 48 de milioane de euro).

Cele mai semnificative creșteri de niveluri înregistrate la importuri au fost constatate la oleaginoase (altele decât soia boabe) – un plus de 154 milioane euro, la fructe tropicale (majorare a nivelului de 108 milioane euro pe luna octombrie 2019) și la uleiurile vegetale, altele decât cele de palmier și de măsline (un plus de 93 de milioane de euro).

În fine, o scădere a importurilor UE din țări terțe, în luna octombrie 2019 față de octombrie 2018, a fost înregistrată la turtele de semințe oleaginoase (minus 87 milioane euro), grâu (minus 74 milioane euro) și cereale divizate grosier (o scădere de 55 de milioane de tone).

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Șoc în lumea interlopă! Temutul 'Valentino' a fost 'executat'
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Care este cea mai frumoasă stradă din lume. Cine a reușit să intre în top...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Un bărbat din Spania și-a omorât și mâncat mama. Și-a hrănit și câinele cu bucăți...
Șoc în lumea interlopă! Temutul 'Valentino' a fost 'executat'
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Horoscop 17 iunie 2021. Zodia care trebuie să sară în ajutorul familiei, au o mare...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Klaus Iohannis, LOVITURĂ pentru toată România! Declarația care va înfuria pe toți românii
Verdict după 11 ani. Mădălina Manole NU s-a SINUCIS! „E vorba de OMOR”
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...