Managementul integrat al pacientului oncologic

Managementul integrat al pacientului oncologic
Publicat: 03/02/2023, 18:05
Actualizat: 02/03/2023, 11:38

În România, cancerul constituie a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare și afectează semnificativ calitatea vieții pacienților. După perioada cu multe restricții prin care am trecut în ultimii aproape 3 ani, a fost înregistrat un val important de diagnostice de cancer în stadii avansate sau chiar depășite, date fiind dificultățile întâmpinate de pacienți în accesarea serviciilor medicale. Situația este și o pledoarie pentru importanța realizării periodice a testelor de screening, la grupele cu risc crescut de cancer, pentru a diagnostica bolile oncologice în stadiile incipiente, care sunt adesea complet curabile, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Odată stabilit diagnosticul de cancer, este nevoie de stabilirea celor mai bune opțiuni terapeutice prin implicarea specialiștilor cu experiență în tratamentul cancerului: medici oncologi, chirurgi, radioterapeuți, imagiști. Aceștia recomandă tratamentul personalizat, multimodal în cele mai multe cazuri, pentru a asigura pacienților șanse maxime de supraviețuire și o calitate a vieții cât mai bună.

Modalități terapeutice în cancer

Complexitatea cancerului este dată de faptul că grupează mai multe afecțiuni care pot avea evoluție și prognostic foarte diferite. Pornind de la acest gând, diagnosticul, stadializarea, tratamentul și monitorizarea acestor maladii într-o manieră cât mai corectă și mai eficientă necesită o abordare multidisciplinară și integrată. De asemenea, pentru reușita tratamentului și creșterea șanselor de vindecare, mai ales în cazurile dificile, este foarte important ca planul terapeutic să fie stabilit de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), pe baza celor mai noi ghiduri și protocoale internaționale, ținându-se cont, în același timp, și de particularitățile fiecărui pacient în parte.

Tratamentul pacientului cu cancer se poate realiza prin mai multe modalități: chirurgie, radioterapie, terapie sistemică (precum chimioterapia, terapia țintită și terapia imunologică) și îngrijire paliativă. Chirurgia oncologică poate fi utilizată pentru a elimina tumora prin intervenție chirurgicală, în funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia. Radioterapia poate fi utilizată pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a reduce mărimea tumorii prin expunerea acesteia la radiații. Chimioterapia poate fi administrată oral sau prin perfuzie intravenoasă și poate fi combinată cu alte forme de terapie pentru a maximiza efectul. Terapia țintită se concentrează pe blocarea unor molecule specifice care susțin creșterea celulelor canceroase, în timp ce terapia imunologică ajută sistemul imun al pacientului să lupte împotriva celulelor canceroase.
Îngrijirea paliativă se concentrează pe ameliorarea simptomelor și pe îmbunătățirea calității vieții pacientului, indiferent dacă acesta este în stadii avansate de boală sau nu. Aceasta poate include managementul durerii, consiliere și suport emoțional, precum și asistență cu activitățile zilnice.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un eveniment menit să atragă atenția lumii întregi că managementul optim al cancerului nu poate și nu trebuie să sufere întârzieri. Cu toții avem dreptul de a fi informați corect despre cancer și de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenție, diagnostic și tratament.

SANADOR este mereu alături de pacienții oncologici, oferindu-le acces la servicii integrate de screening, diagnostic și tratament. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, asigură pacienților cu neoplazii o gamă complexă și completă de servicii integrate de diagnostic, tratament și urmărire post-terapeutică.

La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialități: oncologie medicală, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică), chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață