Manager „M. Curie”: În septembrie, prima operație pe cord la copil; până acum, era lacăt pe clinică

Manager M. Curie: În septembrie, prima operație pe cord la copil; până acum, era lacăt pe clinică
Publicat: 13/08/2013, 20:38
Actualizat: 23/05/2015, 08:39

Prima operație pe cord la copil în clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Marie Curie” din Capitală va fi realizată în septembrie, iar până la sfârșitul anului ar putea fi operați până la 30 de copii, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, managerul unității, Daniel Buzatu.

„Secția este gata, dar mai trebuie puse la punct foarte multe detalii. Aparatura mare există. Va trebui să luăm consumabile și alte aparate mai mici. În prezent, în secție se fac pregătiri pentru luna septembrie, când vom face prima operație. Când am venit ca manager, în august, aveam o listă cu priorități. Una dintre ele era să iau lacătul de pe ușa clinicii și să dau drumul lucrărilor”, a spus Buzatu.

Managerul spitalului estimează că, până la sfârșitul anului, în clinică vor fi făcute între 12 și 30 de operații pentru malformații cardiace la copii.

Potrivit lui Buzatu, programul lansat de Ministerul Sănătății privind recrutarea medicilor pentru calificare în chirurgia cardiovasculară pediatrică este foarte bun. „Avem nevoie de trei chirurgi cardiovasculari, patru medici de ATI, personal mediu, adică asistente, infirmiere, îngrijitoare. Programul Ministerului Sănătății a început în august și se va desfășura pe trei ani. Este un program foarte bun, pentru că personalul va fi școlarizat în străinătate. Nu vă ascund că la noi ar putea reveni medici care lucrează în străinătate. Deocamdată, nu am acordul lor să vă spun”, a mai spus managerul Daniel Buzatu.

În spital sunt deja câțiva copii pregătiți pentru intervențiile chirugicale care vor începe în septembrie. Astfel, șeful secție de cardiologie de la „Marie Curie”, dr. Alin Nicolescu, are sub observație doi copii cu malformații congenitale.

„Majoritatea sunt malformații cardiace care au indicații chirurgicale. Noi, aici, pregătim copiii pentru operațiile care se vor desfășura în spitalul nostru. După operație și cele 48 de ore petrecute în terapie intensivă, copiii vor reveni, pentru tratamentul postoperator, în clinica de cardiologie. Pentru a putea fi operați, copiii sunt supuși unui set de analize, pentru că ei nu trebuie să aibă vreo infecție”, a explicat Nicolescu, acesta salutând, la rândul său, ideea Ministerului Sănătății (MS) de a lansa campania de recrutare a medicilor pentru clinicile de chirurgie cardiovasculară.

Potrivit lui Nicolescu, prin proiectul MS, medicii vor beneficia de pregătire în străinătate pe banii statului.

„Este o mare oportunitate, un moment extrem de favorabil pentru pregătirea acestor medici. Până acum, toți ne-am pregătit pe banii noștri și ai familiilor noastre. Este pentru prima dată când au fost găsite resurse din partea statului, pentru pregătirea medicilor. Chirurgia cardiologică pediatrică a mers din prost în mai prost. Este absolut necesară înființarea unui centru în București, care să poată prelua patologia cardiovasculară din sudul țării și din Moldova”, a adăugat șeful secției.

Dr. Nicolescu a mai spus că are tratative cu medici care lucrează în străinătate și care ar vrea să se întoarcă pentru a lucra la „Marie Curie”.

„Pentru unii dintre ei, este mai important să vină și că creeze ceva, decât să fie în străinătate, ca unul din zecile sau sutele de doctori din acea țară. Pentru ei, este dorința de a face ceva. Sunt convins că mulți medici români vor reveni în țară”, spune Alin Nicolescu.

În clinica de cardiologie de la Spitalul „Marie Curie”, care dispune de zece locuri, pot fi internați pacienți cu vârste între o lună și 18 ani. „Deocamdată, nu primim nou-născuți. Toți au un defect la inimă. Unii trebuie operați imediat după naștere, iar alții, la șase luni, alții peste un an”, a precizat medicul.

Ministerul Sănătății (MS) a lansat un amplu proces de recrutare a medicilor care vor să se califice în operații pe inimă la copii, pregătirea lor, realizată în clinici din Italia și Germania, urmând să fie finanțată de către stat, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Raed Arafat.

În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătății desfășoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul se realizează în colaborare cu experți de la Clinica San Donato din Italia, finanțarea fiind susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și de Fundația L’Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, a explicat Arafat.

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anesteziști în general și chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenților de ultim an, din ambele specialități, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice și să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, precum și în vederea creșterii capacității de operații la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș.

„Iată de ce Ministerul Sănătății a lansat un amplu și transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulți candidați, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecție de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătății, la Biroul Medicină de Urgență, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecției, în colaborare cu experții din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie și cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din țară”, a mai precizat Arafat.

Medicii selectați, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×