Manager Spital Pediatrie Sibiu: La noi nu s-au făcut operații ORL de opt luni, nu avem medici

Manager Spital Pediatrie Sibiu: La noi nu s-au făcut operații ORL de opt luni, nu avem medici
Publicat: 18/06/2013, 22:15
Actualizat: 04/04/2019, 18:12

Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuț, declară, referitor la interdicția privind intervențiile la copii la Spitalul Județean, că în unitatea pe care o conduce nu s-au mai făcut operații ORL din octombrie deoarece din cei doi medici specialiști unul este în concediu fără plată.

Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuț, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că nu s-au mai făcut intervenții chirurgicale ORL în unitate încă din octobrie 2012, când unul dintre cei doi specialiști a intrat în concediu fără plată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi, la ora actuală, funcționăm cu un singur ORL-ist în spital, unul fiind în concediu fără plată. Sperăm să se întoarcă în toamnă și să rezolvăm această problemă cu ORL-iștii noștri. Din toamnă, din octombrie, nu s-au mai efectuat intervenții chirurgicale, de când medicul noastru este în concediu. Cu un singur medic reușim să acoperim cazuistica din ambulatoriu. E o cazuistică foarte diversă, foarte mulți pacienți și medicul nostru abia face față cazuisticii din ambulatoriu”, a declarat Alexandru Mihuț.

Acesta a adăugat că unitatea duce lipsă de specialiști și pentru Neurochirurgie și Oftalmologie, copiii cu afecțiuni din aceste domenii fiind tratați la Spitalul Județean Sibiu, în baza unor protocoale.

„Foarte puțini copii se operează la Spitalul Județean. Majoritatea se operează în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. Noi avem protocoale cu Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru linia traumatismelor cranio-cerebrale, pentru că noi nu avem Neurochirurgie, avem protocoale cu ORL-iștii de la Spitalul Județean, cu o parte dintre ei”, a spus managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu.

Întrebat ce se va întâmpla odată ce conducerea Spitalului Județean a anunțat că pacienții minori nu vor mai fi operați acolo, Mihuț a răspuns că nu a primit nicio informare oficială în acest sens, însă și-a exprimat speranța că se va găsi o soluție „în beneficiul pacienților pediatrici”.

Managerul Spitalului de Pediatrie a declarat că unitatea are „dotări la nivel european”, însă îi lipsesc specialiștii.

Întrebat de ce crede că nu reușește să angajeze medici specialiști, Mihuț a spus că salariile mici și munca grea cu copiii îi îndepărtează pe majoritatea medicilor.

De asemenea, întrebat dacă există posibilitatea să fie aduși la Spitalul de Pediatrie medici de la alte unități, pentru operații, Mihuț nu a exclus această variantă.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, sâmbătă, o conferință de presă în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sibiu, pentru a anunța că fiul său de trei ani și jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operații de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

El a spus că în 5 iunie și-a dus copilul la spital pentru operație și l-a lăsat împreună cu soția sa, iar după intervenția chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea ume de sânge pe față, iar buzele i se învinețiseră. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micuțul fiind mutat în secția de terapie intensivă, unde a avut respirație neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ținut în viață cu ajutorul aparatelor. Ulterior, copilul a făcut un stop cardiac la secția de terapie intensivă, iar vineri a murit.

Bărbatul a afirmat că a depus reclamație la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor și a sezizat Parchetul Judecătoriei Sibiu pentru „malpraxis și lipsa deontologiei profesionale”.

Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Județean Sibiu pentru operație, deși există un Spital de Pediatrie în oraș, bărbatul a spus că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care și-a adus copilul și, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze și pe cel mic.

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Radu Chicea, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Secția ORL a unității nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) deoarece operațiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie.

„Secția ORL așa a fost prevăzută, fără compartiment de ATI. Există doar un salon post-operator. Această organizare ține de faptul că operațiile mari sunt făcute de către medicii ORL în blocul operator al spitalului, unde există terapie intensivă”, declara Radu Chicea.

Potrivit acestuia, operația de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul de trei ani și jumătate, care a murit în urma intervenției, este considerată o „intervenție minoră”, care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în Secția ORL, și nu în blocul operator.

Radu Chicea afirma, totodată, că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secția ORL aceasta nu este considerată necesară.

Totodată, el spunea că în cazul băiețelului care a murit în urma operației nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.

Radu Chicea, care este și președinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, a anunțat că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat și dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.

Marți, președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a anunțat că la Spitalul Județean Sibiu nu vor mai putea fi consultați și operați copiii, decizia fiind luată după ce un copil de trei ani și jumătate a murit în urma unei operații de extirpare a polipilor făcută la această unitate medicală.

El a spus că medicii specialiști ai Spitalului Județean se vor deplasa la Pediatrie pentru cazurile de urgență și operații, dar că nicio intervenție chirurgicală nu va mai fi făcută în unitatea din subordinea Consiliului Județean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×