Managerii spitalelor ieșene: Ne așteptăm la probleme legate de folosirea cardurilor de sănătate

Managerii spitalelor ieșene: Ne așteptăm la probleme legate de folosirea cardurilor de sănătate
Publicat: 27/04/2015, 19:15

Managerul Spitalului de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași, Ioan Bârliba, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că unitatea medicală a început achiziționarea cititoarelor de carduri încă de acum două luni, în prezent având între 100 și 110 de astfel de dispozitive.

Un număr de 47 dintre acestea au fost instalate în toate cabinetele din Ambulatoriu, restul fiind amplasate în spital – la biroul de internări, precum și în majoritatea secțiilor clinice.

Ioan Bârliba consideră că vor exista probleme privind utilizarea cardurilor de sănătate, astfel că personalul din spital a fost instruit în acest sens, în ultimele două luni.

„Noi am avut mai multe runde de instruiri cu aparatele care au fost instalate în spital. Chiar astăzi (n.r. – luni) am transmis prin sistemul de intranet șefilor secțiilor critice, unde avem statisticieni care vor opera cu aceste date, modul de funcționare, pentru că pacientul unul are școală, unul nu și va fi o problemă. Sunt elemente pe care noi le-am luat în calcul fiindcă am instruit personalul, dar ne așteptăm să apară surprize neplăcute – mai uită cardul, mai uită codul PIN, și am încercat să asigurăm un om care să poată asigura procedura de inițiere ca să depășim acest moment delicat”, a declarat, luni, Ioan Bârliba.

La Institutul Regional de Oncologie din Iași au fost achiziționate 38 de cititoare de carduri, șase dintre acestea fiind păstrate de rezervă în cazul în care se defectează cele care vor fi puse în funcțiune de la 1 mai.

„Va fi foarte greu până când conștientizează pacientul că trebuie să se prezinte cu cardurile. Normele spun clar că toate externările și internările se fac doar cu cardul. Gândiți-vă ce înseamnă pentru un pacient oncologic la noi, care vine din altă localitate la radioterapie și la chimioterapie, să nu aibă cardul la el. Ce să îi spunem? «Îmi pare rău, nu vă pot interna, că nu aveți cardul?» Pacienții care vin astfel nu pot fi tratați în regim de urgență și vor trebui să aștepte câteva ore pe holuri până când cineva din familie va merge acasă să aducă cardul”, a declarat, luni, pentru corespodentul MEDIAFAX, Mirela Grosu, managerul IRO Iași.

Ea a spus că, în prezent, cardurile au fost instalate în secțiile spitalului unde se fac internări, externări sau unde se eliberează rețete, iar personalul unității medicale a fost instruit în ultimele două luni.

„Cred că ar trebui să existe o perioadă tampon, de două săptămâni – o lună, la nivelul întegii țări, în care să putem raporta atât pacienți cu carduri de sănătate, cât și fără”, a explicat managerul.

La cele două maternități din Iași există 18 cititoare de carduri, respectiv șase la Maternitatea „Elena Doamna” și 12 la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Managerul Maternității „Elena Doamna”, Cristina Dobre, a afirmat că a încercat să convingă mamele care vin la spital, încă din 1 aprilie, să aibă la ele cardurile de sănătate, însă până în prezent nicio pacientă nu a prezentat cardul la internare.

„Am încercat să le cerem tuturor pacientelor cardul, însă nimeni nu s-a prezentat în perioada asta, ceea ce ne face să credem că vor exista disfuncționalități pentru că oamenii încă nu știu foarte bine că trebuie să le aibă la ei când vin la spital”, a precizat managerul maternității.

Conducerea Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași a achiziționat 29 de cititoare de carduri, deși copiii beneficiază de tratament medical gratuit. Managerul unității spitalicești a declarat corespondentului MEDIAFAX că există tineri care doresc să fie în evidența acelorași doctori care i-au tratat când erau mici.

„La noi este o situație specială, pentru că tratamentul la copil este gratuit, totuși sunt elevi sau studenți sau tineri de peste 18 ani care sunt în evidența spitalului de mai mulți ani, de când sunt minori, și doresc să continue cu aceiași doctori. Ei fac o cerere la Direcția de Sănătate Publică care se aprobă și continuă la noi”, a spus Radu Terinte. managerul Spitalului de Copii din Iași.

Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie. Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigații paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigațiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgență medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.

Spitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu și-au achiziționat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultații sau să interneze pacienții care prezintă cardul de sănătate sau o adeverință, spunea ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul atenționează că spitalele vor fi obligate să acorde asistență medicală pacienților care prezintă card sau adeverință, chiar dacă sistemul de validare nu este funcțional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York