Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, sub control judiciar

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, sub control judiciar
Publicat: 01/04/2015, 21:02

Judecătorii Tribunalului Iași au admis, miercuri seară, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Sebastian Popa, fost șef al Serviciului de Achiziții de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola, în timp ce în cazul managerului instituției, dr. Lucian Burlea, a luată măsura controlului judiciar pentru 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola va ieși din arestul Poliției Municipale Iași miercuri, la ora 22.00, când îi expiră ordonanța de reținere, iar Sebastian Popa va rămâne în arest.

Lucian Burlea fusese reținut, marți seară, după aproape 12 ore de audieri la sediul Serviciului Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar privind angajări ilegale și atribuirea unor contracte de achiziții și în urma mai multor percheziții făcute, marți dimineață, de către procurorii anticorupție în mai multe birouri ale unității medicale.

În același caz, a mai fost audiat la sediul DNA Iași și Sebastian Popa, fost director al Serviciului de Achiziții de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola, el fiind de asemenea reținut de procurori.

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, a fost ridicat, marți la prânz, de către mascați din sediul instituției și dus la sediul DNA Iași, pentru audieri.

„Nu știu despre ce este vorba. Merg la audieri”, declara Lucian Burlea, în timp ce era condus către mașina cu care a fost dus la sediul DNA Iași.

De asemenea, procurorii au ridicat și o angajată de la registratura unității medicale.

Potrivit procurorilor, Lucian Burlea este acuzat că a angajat pe postul de referent o persoană care nu se afla în țară la momentul organizării concursului, el semnând documente care atestau, în fals, că aceasta a participat inclusiv la proba interviului. Procurorii DNA îl acuză pe Burlea, la data faptelor președinte al comisiei de examinare, de abuz în serviciu, în formă continuată, și fals intelectual.

Iulian Sebastian Popa, șef Serviciu Achiziții de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași și membru al comisiei de examinare, la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Totodată, procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 zile față de Alina Gabriela Deaconița, pentru cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Adriana Medvichi, jurist la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iași și membră a comisiei de examinare, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, și Manuela Gabriela Enescu, în calitate de membră a comisiei de examinare, pentru fals intelectual.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în perioada 29 – 30 aprilie 2014, Lucian Burlea, Sebastian Popa și Adriana Medvichi, în calitate de președinte, respectiv membri ai comisiei, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs pentru ocuparea unui post de referent la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.

„Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unității medicale, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii mai arată că, în continuare, comisia de examinare de la unitatea medicală ieșeană a semnat un proces-verbal și mai multe anexe prin care se atesta, în fals, că persoana înscrisă la concurs a fost declarată „admis”, inclusiv la proba interviului care s-a ținut în fața membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească și persoana câștigătoare a concursului.

Anterior organizării concursului, Sebastian Popa a pretins și primit de la Alina Gabriela Deaconița, soția candidatului declarat „admis”, suma de 8.000 de lei, pentru un alt funcționar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reține o parte din bani pentru sine), promițând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soțului acesteia. După sesizarea organelor judiciare și după efectuarea unor activități procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, Sebastian Popa a returnat suma de bani respectivă.

În același context, Alina Gabriela Deaconița a întocmit și depus în fals cererea de participare la concurs a soțului său, plecat în străinătate.

Totodată, aceasta a întocmit în fals și lucrarea de concurs a soțului său, la instigarea lui Sebastian Popa, care a depus documentul respectiv la proba scrisă.

În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de patru luni, începând cu 12 mai 2014, „obținându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă și, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unității spitalicești”, se mai arată în documentul citat.

Cererea de concediu fără plată a fost întocmită de către Alina Gabriela Deaconița, în numele soțului său, la instigarea lui Sebastian Popa, care de altfel a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane.

În același sens, Popa a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situația nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secție externă a spitalului.

În septembrie 2014, în condițiile în care se știa că se declanșase o anchetă penală privind organizarea acestui concurs și pentru a nu crea suspiciuni față de îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, soțul Alinei Gabriela Deaconița, pe motiv că acesta din urmă nu a venit niciodată la serviciu, activitate urmată de desfacerea contractului de muncă.

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, a fost ridicat, marți la prânz, de către mascați din sediul instituției și dus la sediul DNA Iași, pentru audieri. El a fost reținut după aproximativ 12 ore de audieri.

DNA informa că procurorii anticorupție din cadrul Serviciul Teritorial Iași au făcut, marți dimineață, percheziții la două adrese din municipiul Iași, din care una la sediul unei instituții publice, acestea vizând suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în anul 2014.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că una dintre percheziții are loc la Spitalul de Psihiatrie Socola într-un dosar privind angajări ilegale și atribuirea unor contracte de achiziții.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma pechezițiilor au fost ridicate două calculatoare, unul fiind al managerului Lucian Burlea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?