MApN: Aurel Frățilă, care va fi extrădat în SUA pentru terorism, a fost inginer pentru exploatare în 1996

MApN: Aurel Frățilă, care va fi extrădat în SUA pentru terorism, a fost inginer pentru exploatare în 1996
Ministerul Apărării precizează că Aurel Frățilă a fost, după absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrilă de aviație, între 25 mai - 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă și că pe durata activității în MApN nu a participat la misiuni în străinătate.
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 30/03/2019, 00:08

„Aurel A. Frățilă a urmat cursurile Secției Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din București, în perioada 1990-1996, în anul 1993 acordându-i-se gradul de locotenent. După absolvire a fost repartizat la o escadrilă de aviație a Forțelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, funcție pe care a ocupat-o între 25 mai și 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă”, se arată în precizarea transmisă marți de MApN.

Pe timpul întregii activități desfășurate în MApN, Aurel A. Frățilă nu a participat la misiuni în străinătate, menționează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că acțiunea de extrădare în SUA a cetățeanului român Aurel Frățilă, fost angajat MApN, pentru comerț cu produse militare în Iran, reprezintă „rezultatul cooperării româno-americane”.

„Această acțiune reprezintă rezultatul cooperării româno-americane, atât pe dimensiunea de informații, cât și pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Frățilă a fost avut în atenție de către SRI, pentru implicarea în intermedierea tranzacționării prin firmele pe care le controla a unor produse duale către state aflate sub incidența unor restricții internaționale”, a afirmat oficialul SRI.

El a adăugat că România se raliază eforturilor internaționale în acest sens.

„În acest context, subliniem încă o dată faptul că România se raliază eforturilor internaționale de combatere a proliferării materialelor cu destinație militară, către state aflate sub incidența restricțiilor internaționale – embargouri”, a mai spus Sava.

Un român, fost angajat al MApN, va fi extrădat către Statele Unite pentru terorism, întrucât a făcut comerț cu produse militare în Iran, Curtea de Apel București admițând cererea autorităților judiciare, iar cazul a fost investigat în România de către DIICOT în colaborare cu SRI.

Aurel Frățilă este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate și pe aparate civile, dar și militare. Astfel, Aurel Frățilă a intrat în atenția autorităților judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităților de la București, având în vedere afacerile derulate de român prin firmele sale.

În urma solicitării americane, Curtea de Apel București a admis, în 11 ianuarie, cererea de extrădare a românului.

„Sentința penală nr.12 din 11.I.2013 – Admite cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extrădabilă Frățilă Aurel. Dispune extrădarea numitului Frățilă Aurel către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act că persoana extrădabilă Frățilă Aurel se prevalează de regula specialității. Dispune arestarea persoanei extrădabile Frățilă Aurel în vederea predării, pe o perioadă de 30 zile, începând din data de 11.01.2013 până la data de 09.02.2013, inclusiv. În baza art.192 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în minuta instanței.

Potrivit unui site care monitorizează capacitățile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi și Frățilă au fost inculpați în 17 octombrie 2006 pentru spălare de bani și pentru conspirație în vederea exportului de articole incluse în catalogul produselor de război din SUA către Iran, via România, fără a avea licențele de la Departamentul de Stat american.

Același site menționează că cei doi au încercat să exporte către România giroscoape militare și accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, desinația finală fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat în Bangkok în noiembrie 2006, dar a fost eliberat în septembrie 2008 după ce cererea SUA de extrădare a sa a fost respinsă. El este general al forțelor aeriene iraniene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Apple anunță reduceri de sute de dolari la unele modele de iPhone
×