MARCEL VELA: „Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la Aeroportul din Cluj, Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian”

MARCEL VELA: „Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la Aeroportul din Cluj, Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian”
Declarații de presă Marcel Vela (FOTO: Gov.ro)
Publicat: 10/04/2020, 01:17
Actualizat: 10/04/2020, 01:25

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus, joi seara, că, pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat pe Aeroportul Cluj, Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene.

„Am fost cu toții martori, în tot ceea ce a fost publicat, matorii unei situații neplăcute, la Cluj. Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la Aeroportul din Cluj, începând de astăzi (joi, 9 aprilie – n.r.), autoritățile competente din România, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene. Așa cum știți, în România, unele aeroporturi sunt în subordinea autorităților județene și mai puține sunt în subordinea Ministerului Transporturilor. Prin acest articol, competența totală pentru decizia calendarului de aterizare-decolare, a acceptului de sosire sau plecare a unor aeronave, intră în competența Ministerului Transporturilor”, a spus Vela.

Citește aici textul integral al Ordonanței Militare nr.8

Aproape 2.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi Moldova au fost în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură.

În total, joi au fost programate 12 curse care pleacă spre destinaţii din Germania – Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe şi Dusseldorf.

În cadrul ședinței de Guvern, Ludovic Orban a spus că această situație este „inadmisibilă”, subliniind de mai multe ori că „managerul aeroportului trebuie tras la răspundere”, informează Mediafax.

„Poate închideți aeroportul Cluj, domnule ministru (Lucian Bode – n.red.), după ce am văzut astăzi (joi – n.red.) la televizor. E inadmisibil. Am vorbit cu Consiliul Județean. Au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanță. Eu cred că trebuie să luăm toate măsurile posibile. Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem sa-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru situații de urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecție. Am solicitat și prefectului personal să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la Aeroportul Cluj”, a spus Orban, în ședința de Guvern.