Marea Britanie îşi retrage unii membri ai ambasadei de la Kiev, după anunțul similar făcut de SUA

Marea Britanie îşi retrage unii membri ai ambasadei de la Kiev, după anunțul similar făcut de SUA
Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 24/01/2022, 11:57

După ce Statele Unite a chemat înapoi în țară familiile angajaților de la ambasada SUA din Kiev, şi Marea Britanie a început să-şi retragă membrii ai ambasadei din Ucraina, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă, potrivit BBC. Uniunea Europeană nu va face acelaşi lucru în acest moment. Şeful politicii de securitate a UE, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile.

Oficialii britanici au spus că nu au existat ameninţări directe la adresa diplomaţilor, dar aproape jumătate din personalul care lucrează în Kiev se va întoarce în Marea Britanie.

Anunţul vine după ce Statele Unite au chemat înapoi în țară familiile personalului ambasadei lor din Kiev, spunând că o invazie a Rusiei ar putea avea loc „în orice moment”.

„Am autorizat plecarea unora dintre angajaţii de la Ambasada din Kiev şi am dispus ca toţi membrii familiilor angajaţilor să plece”, a declarat oficialul într-un briefing de presă.

De asemenea, departamentul de stat american şi-a avertizat cetăţenii să nu călătorească în Ucraina şi Rusia din cauza tensiunilor permenente şi a „potenţialului de hărţuire a cetăţenilor americani”. Gradul de risc pentru călătoriile în Ucraina a ajuns la nivelul 4  din cauza „ameninţării crescute privind o acţiune militară rusească”.

Ambasada SUA din Kiev continuă să funcţioneze şi însărcinatul cu afaceri Kristina Kvien rămâne acolo.