Marea miză a BOR. De ce vrea Biserica să scrie în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie

Redactor:
Maria Bîrnaure
Marea miză a BOR. De ce vrea Biserica să scrie în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie
În fața deciziilor istorice recente ale Statelor Unite și conservatoarei Irlande de legalizare a căsătoriilor gay, Biserica Ortodoxă Română se angajează într-un demers fără precedent, care, dacă ar avea șanse de succes, ar face ca în România căsătoriile între persoane de același sex să fie imposibile într-un viitor apropiat. Mai exact, preoții strâng semnături pentru revizuirea Constituției, în sensul în care în legea fundamentală să scrie că familia este formată din bărbat și femeie. O astfel de prevedere există acum în Codul Civil, însă acest tip de lege poate fi mai ușor de modificat, spre deosebire de Constituție. Patriarhul Daniel a îndemnat personal credincioșii să susțină efortul Bisericii de „a rezista în fața unor 'modele' noi de familie". Demersul este susținut de mai multe organizații non-guvernamentale, unite sub numele de „Coaliția pentru Familie", însă contestat de reprezentanții ONG-urilor care luptă pentru apărarea drepturilor comunității LGBT. „În realitate ni se pregătește Revoluția Sexuală Ortodoxă", a comentat Florin Buhuceanu de la Accept.

Biserica Ortodoxă din România se află în plină ofensivă în această perioadă. Preoții, cu binecuvântarea Patriarhului, au început să strângă semnături pentru modificarea Constituției. Au nevoie de 500.000 astfel încât Parlamentul să ia în discuție proiectul de revizuire care propune ca în legea fundamentală să scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat și femeie. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a explicat Patriarhul Daniel demersul care, dacă va avea șanse de reușită, după votul parlamentului și referendumul de aprobare, ar face imposibilă într-un viitor apropiat căsătoriile între persoane de același sex.

În prezent, în România, aceste nu sunt permise de Codul Civil, însă modificarea unei astfel de legi este relativ ușoară, de aceea s-a ales varianta revizuirii. Demersul Patriarhiei este susținut de o serie de ONG-uri, grupate sub umbrela „Coaliției pentru familie”.

„Există pericolul unor interpretări, cum ar fi căsătoriile dintre bărbat și bărbat sau femeie și femeie. Așa, dacă este clar specificat, nu mai e nicio îndoială că familia tradițională trebuie să fie așa cum a lăsat-o Dumnezeu”, a declarat pentru gândul Iulian Oanță, președintele Asociației Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, membră a Coaliției pentru Familie. Deși spunecă  atât lesbienele, cât și homosexualii sunt tot ființe ale lui Dumnezeu, Oanță susține că ei nu pot beneficia de dreptul de a forma o familie, pentru că, după părerea sa, acest lucru este „ceva anormal”: „În primul rând pentru că nu pot da naștere copiilor și familia este formată din mamă, tată și copil/copii”.

Ideea este susținută și de Bogdan Stanciu, președintele filialei din București a Asociației ProVita, asociație membră a Coaliției pentru Familie. „O familie se poate întemeia doar pe baza căsătoriei dintre o femeie și un bărbat. Doi bărbați nu vor putea fi considerați vreodată o familie pentru că nu pot procrea. Or, rolul principal al instituției familiei este acesta de a procrea și de a se îngriji de creșterea și de educarea generației viitoare. Demersul acesta, la modul general, vizează nu numai articolul 48 din Constituția României, noi am făcut la un moment dat o colectă de idei valoroase pentru un set de politici civice care privesc familia la modul general”, a declarat el pentru gândul.

Chiar dacă state mult mai conservatoare decât România au legalizat căsătoriile între persoane de același sex, membrii Coaliției pentru Familie consideră că acest lucru nu este  unul normal. „Dacă ei vor treaba asta, să meargă pe drumul ăsta și noi mergem pe familia tradițională și asta este normal. Trebuie să le arătăm copiilor valorile familiei: respectul, dragostea”, spune președintele ProVita.

Bogdan Stanciu susține că referendumul este soluția cea mai bună în cazul în care s-ar pune și în România problema de a se legaliza căsătoriile între persoane de același sex. Acesta susține că exemplul Statelor Unite ale Americii este unul negativ, pentru că, deși toate cele 31 de state au votat împotriva acestei inițiative legislative, Curtea Supermă a decis în locul lor, legalizând acest tip de mariaj. „Dacă în Irlanda a avut loc un referendum, de ce nu ar putea să aibă loc și la noi? În Slovenia a fost acum trei săptămâni, în Croația acum doi ani. Sunt din ce în ce mai multe țări care se pronunță în acest sens. În ceea ce privește o instituție centrală a unei națiuni nu putem să lăsăm la îndemâna nimănui această decizie, trebuie să decidem noi”, susține acesta.

Accept: „În realitate, ni se pregătește Revoluția Sexuală Ortodoxă”

Florin Buhuceanu, de la Asociația Accept, ONG care militează pentru drepturile comunității LGBT, susține că  inițiativa Bisericii de modificare a Constituției în sensul că familia e formată din bărbat și femeie, este o „încercare de a introduce în textul constituțional restrângerea unor drepturi de care comunitatea vizată, cea formată din persoanele LGBT, oricum nu se bucură”.

„Legislația României este explicită și cât se poate de clară în ceea ce privește căsătoria și modul în care ea poate fi încheiată. Nu există practic urmă de îndoială cine sunt soții care pot încheia o legătură maritală conform Codului Civil. Ca atare, propunerea de modificare a Constituției este completamente caducă și penibilă, în contextul românesc neexistând o inițiativă legislativă pentru a reglementa căsătoria între persoanele de același sex”, a declarat pentru gândul Florin Buhuceanu.

El  consideră că în momentul de față demersul nu răspunde problemelor reale pe care le resimt românii în 2016. „În realitate, ni se pregătește Revoluția Sexuală Ortodoxă care să integreze România în Uniunea Euroasiatică a pravoslavnicului șef de stat Vladimir Putin. Urmează alte inițiative cetățenești care să răspundă agendei Coaliției „Nu Sexualității”, travestită drept Coaliția pentru Familie. Mă refer aici, conform documentației de pe site-ul dumnealor, la restricționarea accesării conform legii a serviciilor la întrerupere voluntară a sarcinii, cât și a fertilizării in vitro și descurajarea divorțurilor”, al declarat Buhuceanu.

Acesta condamnă și intervenția Bisericii în această problemă, considerând că: „Biserica Ortodoxă Română se lasă entuziast târâtă într-o capcană pregătită de membrii coaliției numite. Nu ar fi prima coabitare pe față cu aceste organizații care compun Coaliția pentru Familie, care au sustinut reprimarea prin lege în anii ’90 a homosexualității ce a dus la arestări ale persoanelor de orientare homosexuală. Aceleași organizații membre au încercat repetat începand cu 2010 să restrângă accesul la întreruperea voluntară a sarcinii și la orele de educație sanitară care să abordeze subiecte de educație sexuală”.

De partea cealaltă, Coaliția pentru Familie consideră că implicarea Bisericii în susținerea aceste inițiative cetățenești este normală și că fiecare instituție care consideră benefic acest demers poate acționa așa cum crede de cuviință în vederea sprijinirii sale.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide