Mariana Câmpeanu, audiată la DNA, în dosarul privind pensionarea soțului ei

Mariana Câmpeanu, audiată la DNA, în dosarul privind pensionarea soțului ei
Publicat: 18/09/2014, 11:59
Actualizat: 18/09/2014, 13:12

În 2005, cand era șef la Casa de Pensii a județului Ilfov, fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu i-a acordat soțului ei Iulian Câmpeanu, în condiții neclare, nu doar pensie pentru cel mai mare grad de invaliditate, ci și indemnizație de însoțitor, potrivit unei investigații a Centrului de Investigații Media.

Potrivit sursei citate, în 2005, la o zi după ce i s-a desfăcut contractul de muncă, Iulian Câmpeanu s-a prezentat la Casa de Pensii Ilfov, deși era domiciliat în București, pentru a depune o cerere de acordare a pensiei de invaliditate. Deși documentul depus de Iulian Câmpeanu nu a fost completat necorespunzător, nefiind clar cărei Case de pensii îi era adresat, cererea a fost înregistrată de Casa de Pensii Ilfov, al cărui director executiv era Mariana Câmpeanu, pe 2 martie.

Peste o săptămână, în 8 martie 2005, acesta a primit decizia asupra capacității de muncă numărul 1269, semnată de medicul Barbu Cerbulescu, deși această decizie era necesară înainte de a depune o cerere de acordare a pensiei de invaliditate.

Decizia medicului Cerbulescu nu conține nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătură, deși sunt necesare alte două, conform respectivului formular, iar la rubrica „diagnostic clinic” apar o serie de formulări „destul de generale”, conform specialiștilor consultați de Centrul de Investigații Media.

În baza documentului parafat de medicul în cauză, în 25 martie 2005, Casa Județeană de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu emite pentru soțul acesteia decizia 114198 prin care îi acordă „pensie de invaliditate cu indemnizație de însoțitor”.

Iulian Câmpeanu a optat pentru a primi tot el și indemnizația pentru însoțitor, odată cu pensia, deși majoritatea persoanelor în această situație indică exact persoana care îl ajută să trăiască pe motiv că, odată cu acești bani, așa-numitului „însoțitor” i se calculează serviciile prestate pentru invalid ca vechime în muncă și, deci, stadiu de cotizare la pensie.

În 2009, patru ani mai tarziu, cu ocazia împlinirii vârstei legale de pensionare, aceeași Casă Județeană de Pensii Ilfov, care de această dată era subordonată Marianei Campeanu din postul de șef al Casei Naționale, i-a dat lui Iulian Câmpeanu pensie pentru limita de vârstă, păstrându-i, conform legii, încadrarea în gradul I de invaliditate și ajutorul pentru însoțitor. Decizia din 23 octombrie 2009 are același număr ca cea din 25 martie 2005, 114198, și este emisă tot de Casa de Pensii Ilfov, deși Câmpeanu avea domiciliul tot în București, contrar prevederilor legale care spun clar că aceste documente sunt emise de biroul căruia beneficiarul îi este arondat conform domiciliului.

La începutul anului, Iulian Câmpeanu a fost filmat mergând cu șoferul să-și ia nepotul de la grădiniță, plimbându-se pe stradă pe care locuiește, cu mâinile în buzunare, sau vorbind la telefon.

Conform Centrul de Investigații Media, pentru cei 9 ani de când beneficiază de pensie și de indemnizația pentru însoțitor, deși nu are nevoie de un astfel de ajutor și se deplasează singur fără nicio problemă, soțul ministrului a încasat 54.184 de lei.

Iulian și Mariana Câmpeanu sunt căsătoriți de 40 de ani. Actualul ministru al Muncii a deținut în perioada februarie 2001 – aprilie 2007 funcția de director executiv al Casei Județene de Pensii Ilfov, devenind apoi director la Casa Națională de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale.

După ce a afirmat că materialul de presă despre pensionarea soțului său a avut „drept unic scop denigrarea” ei și a familiei, printr-un demers „nedeontologic și nesusținut de dovezi concrete”, Mariana Câmpeanu a demisionat din Guvern.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a început verificarea unui posibil conflict de interese în cazul fostului ministru Mariana Câmpeanu, în urma unei sesizări pe care a primit-o de la Centrul de Investigații Media.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun