Marija Kapitanovic, Ambasadorul Croației în România: „În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în inițierea discuțiilor orizontale”

Marija Kapitanovic, Ambasadorul Croației în România: „În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în inițierea discuțiilor orizontale
Publicat: 29/01/2020, 12:19

„În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în ceea ce privește inițierea discuțiilor orizontale, astfel încât să mergem mai departe cu principalele inițiative pe care acest pachet de măsuri le conține. Acesta a fost lansat de Comisia Europeană în decembrie 2019 și vom continua și noi abordările din acest pachet de măsuri”, a precizat oficialul croat cu ocazia lansării președinției croate a Consiliului Uniunii Europene care a avut loc miercuri, 29 ianuarie 2020, la București. „Aceasta este prima președinție croată a Consiliului Uniunii Europene; am prealuat-o luna aceasta. Așa cum știu deja toate țările mici care au îndeplinit acest rol important, președinția Consiliului UE este o activitate dificilă. Vorbim de o povară mare cu care este încărcată administrația. În același timp, este un demers care ne dă încredere că suntem parte a uniunii. Președinția survine într-o perioadă caracterizată de mari provocări. Așa cum a fost cazul și cu președinția română sau cea finlandeză a UE”.

Pentru UE, ca principal jucător pe piața agricolă mondială, Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă una dintre politicile de bază. Este importantă pentru dezvoltarea rurală producția de alimente de înaltă calitate și protecția resurselor naturale, ambele influențând în mod direct viețile tuturor cetățenilor UE, se precizează în declarația președinției croate a UE.

De aceea, este de o deosebită importanță menținerea competitivității și sustenabilității PAC, precum și menținerea unui nivel al finanțării sale pe măsură.

Una dintre prioritățile președinției croate a UE este cea de realizare la timp a unui consens cu privire la noua PAC, fapt care va avea un efect pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a calității vieții în zonele rurale.

Se va pune un accent deosebit pe fermele de familie și pe tinerii fermieri, pe managementul sustenabil al mediului și pe întărirea bioeconomiei și a conceptului de sate inteligente.

Negocierile cu privire la Fondul European Maritim și de Pescuit vor fi intensificate și se va pune accent pe sustenabilitate și pe pescuitul costal de nivel mic, pe perioada președinției croate a Consiliului UE.

Importanța sectorului silviculturii va fi și ea întărită, în special în ceea ce privește efectele pozitive asupra schimbărilor climatice.

Bioeconomia poate juca un rol important în transformarea Pactului Ecologic European într-un succes

În discursul său din Comisia de Agricultură a Sabor-ului, Parlamentul Republicii Croația, comisarul Janusz Wojciechowski afirmat nu demult că bioeconomia reprezintă o mare oportunitate pentru sectorul agricol, implicit pentru fermieri, de a juca un rol decisiv în transformarea PEE într-un real succes.

„Dacă vrem să reducem amprenta de carbon a economiilor naționale, trebuie să producem mai multă biomasă necesară co-generării de energie, precum și mai multor materiale și produse chimice”, a adăugat el, citat de Euractiv.

În luna decembrie a anului trecut, în Consiliul Agrifish, Wojciechowski a subliniat că beneficiile pe care bioeconomia le poate livra sunt în deplină concordanță și pot susține prioritățile politice ale Pactului Ecologic European.

În ceea ce privește latura practică a strategiei de dezvoltare, comisarul european pentru Agricultură și-a axat atenția pe implementarea unei abordări intersectoriale „coerente și holistice”, dar și pe dimensiunea teritorială, crucială pentru bioeconomie.

„Rolul celor care dezvoltă politici la nivel național, regional și local este foarte important pentru asigurarea dezvoltării lanțurilor valorice generate la nivel local, însă parte a unui cadru strategic global”, a mai precizat Wojciechowski.

Sursă foto: Gândul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”