Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5, în România, deocamdată e liniște. PLUS: Japonia se aștepta la un cutremur major

Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5, în România, deocamdată e liniște. PLUS: Japonia se aștepta la un cutremur major
Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adâncime, ar putea apărea după 2040, a declarat duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
Publicat: 17/12/2012, 19:30
Actualizat: 03/02/2019, 11:51

Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adâncime, ar putea apărea după 2040, a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

El a precizat că, din punctul său de vedere, nu sunt probleme nici cu centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât aceasta a fost proiectată astfel încât să reziste la un cutremur de intensitate 7,5, cea mai mare intensitate care ar putea fi produsă în zona seismică Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că în România este deocamdată liniște din punct de vedere seismologic, iar mișcările produse în timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge România, pentru că „sunt multe sisteme amortizante până aici”.

„Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat și Cernavodă, la care a fost făcută și Casa Poporului și tot ce facem este calculat tot pentru 7,5”, a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.

El a precizat că nu știe când va veni următorul cutremur în România și nici cât de mare va fi, dar analizele făcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma un cutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul 2040.

„Pământul nu știe matematică, nu știe probabilități, nu știe fizică. Noi am făcut o analiză și am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Și avem așa: 1738 un cutremur de suprafață, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, când Cetatea Neamțului a fost dărâmată. Urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafață. Deci suprafață, adânc și iar suprafață. Urmează 1940, deci după 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (…) Și urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmează un cutremur de mare adâncime care ar însemna să fie prin 2040”, a mai spus Mărmureanu.

Specialistul susține că după anul 2040, până în 2066, există posibilitatea producerii unui cutremur la mare adâncime, a cărui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.

„Se pune problema unui cutremur foarte adânc. Dacă va fi foarte adânc, va fi către Chișinău. Depinde când e. S-ar putea să nu fie pentru că cel din 1986 a fost foarte adânc. A lipsit foarte puțin să treacă peste 7. Așa cum arată lucrurile acum, pentru că noi avem un sistem și în fiecare secundă știm ce se întâmplă în România și în lume, părerea mea e că nu are cum să fie decât de foarte mare adâncime”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Întrebat despre rezistența clădirilor în cazul unui cutremur de mare intensitate, directorul Institutului de Fizică a Pământului a precizat că după anul 1977 (la 4 martie 1977, ora 21.22, s-a produs un seism de 7,2 grade pe scara Richter, devastator pentru România deși a durat 55 de secunde, soldat cu 1.500 de morți, 11.300 de răniți și 33.000 de locuințe prăbușite, în special în Capitală-n.r.), foarte multe clădiri din București au fost proiectate astfel încât să reziste la o intensitate 8-9 grade pe scara Richter.

Specialistul a adăugat că ar trebui constituită o comisie de avizare în acest sens și a precizat că nu există „zone preferențiate”, ci doar „zone cu case bine făcute și zone cu case prost făcute”.

„Acesta este adevărul. În 1977 toate clădirile care au căzut, au căzut din cauza unor greșeli de proiectare și de execuție. Vă spun sigur asta și putem lua fiecare bloc care a căzut. Cutremurul din 1977 a avut o anumită directivitate” a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Specialistul a mai vorbit și despre extinderea sistemului de avertizare în caz de cutremur, precizând că acesta ar trebui să funcționeze și pentru mass-media și chiar pentru telefoanele mobile, ceea ce ar însemna că toată lumea ar putea afla cu 30-40 de secunde înainte de producerea seismului.

Mărmureanu a explicat că sistemul de avertizare actual este construit pentru instalații cu risc major la cutremur, iar următorul pas ar fi ca acesta să existe măcar în sălile de operație din spitale, pentru ca medicul să primească semnalul și să pornească generatorul.

„Am găsit o echipă privată, dar de acum nu mai e treaba mea. Trebuie să găsim bani. La fel de important e cu lifturile. Am să mă bat pentru acest sistem. Cel puțin pentru spitale este foarte important. Și pentru școli”, a mai spus Mărmureanu.

Mărmureanu: Japonia se aștepta la un cutremur major, în zonă vor mai fi acțiuni până în 2022

Japonia știa că urmează un cutremur important și era pregătită pentru acest lucru, astfel de evenimente urmând să mai aibă loc în zonă până în anul 2022, a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Directorul Institutului de Fizică a Pământului a declarat că și-ar dori ca seismul de 9 grade, înregistrat în Japonia să fi fost „big one” (unul mare), dar a precizat că zona respectivă va fi „extrem de solicitată”, din acest punct de vedere, până în anul 2022.

„Îmi place să cred că acesta a fost cel mai mare cutremur. (…) Această acțiune durează până în 2022. Analizele noastre spun că putem avea acțiune foarte puternică, dar nu pot să spun mărimile pentru că aici depinde de altceva. (…) Sunt anumite zone, și dumneavoastră vedeți că de niște ani, acolo se întâmplă totul. Până în 2022 vor mai fi alte acțiuni acolo. Nu uitați că în zonă, blocul acesta, cu India, Australia și Oceanul Indian, are către Tonga și până aproape de Polul Sud o anumită falie care este extrem de activă. Iar la Tonga sunt cutremure de mare adâncime, care nu sunt de natură tectonică. Sunt temperaturi imense, sunt presiuni imense”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Directorul Institutlui de Fizică a Pământului a afirmat că autoritățile din Japonia se așteptau la producerea unui cutremur important. „A fost «big one» și totul era pregătit pentru «big one». Ar fi foarte bine să fie acesta ultimul”, a mai spus Mărmureanu. El a precizat că, de obicei, marile cutremure ale Japoniei au avut loc pe partea cealată a țării, iar ei nu se așteptau ca seismul să se producă chiar în zona în care a avut loc.

Aurelia Alexa, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”