Mărturii șocante în dosarul decontărilor ilegale. „Am făcut sute de memorii la CNAS. M-au atenționat să încetez. În Sănătate mor oameni!”

Mărturii șocante în dosarul decontărilor ilegale. Am făcut sute de memorii la CNAS. M-au atenționat să încetez. În Sănătate mor oameni!
Publicat: 02/09/2017, 19:19
Actualizat: 26/03/2019, 05:43

„Când aprobi dosare în fals de care ai la cunoștință și se consumă fondurile, alți pacienți mor. Da, am îngrijit pacienți care mor și voi pune la dispoziție inclusiv fotografii ale pacienților care au murit, ale pacienților care au fost refuzați. Nu am un război cu nimeni, spun doar că oamenii mor. În Sănătate, oamenii mor. Sunt sute de memorii și nu exagerez. Am anunțat Casa de Sănătate prin memorii de fraudă din sistem: internări fictive, fraudă pe îngrijiri și tot ceea se se poate. Nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar că eu am avut controale și atât. Nu se întâmplă nimic. Eu anunț toate astea de la începutul activității mele. Nu am un an anume. În momentul în care am constatat – 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 – o neregulă referitoare la un pacient, am anunțat Casa de Sănătate București, ulterior forul superior Casa Națională, președintele și organele de control. Și mi s-a răspuns întodeauna: `Vom face verificări`. Și doar așa a rămas”, a declarat pentru MEDIAFAX, Alina Ion, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL.

Sursa citată a mai precizat că reprezentanții CNAS au încercat să o împiedice să mai ia atitudine.

„Cei de la CNAS m-au atenționat să nu mai fac aceste sesizări și în scris. Îmi asum ceea ce spun: în sănătate mor oameni. Întotdeauna am spus: pe o parafă dată, pe recomandarea dată pentru îngrijiri la domiciliu, în spate există ori o internare în fals, ori multe alte lucruri. Dacă pacientul nu a știut niciodată de efectuarea acestor servicii, atunci este clar că există falsuri până nu știu unde or duce. Întotdeauna m-am apărat cu pacienții și cu realitatea, faptul că am efectuat serviciile. Eu nu am dat niciodată șpagă. Sper să preia și alții exemplul meu și să scoată la iveală neregulile care se petrec”, a mai spus Alina Ion.

13 persoane, printre care fostul șef al CNAS, Marian Burcea, și fostul consilier SRI, Sergiu Ciobanu, au fost arestate preventiv. O altă persoană vizată de anchetă este cercetată îm arest la domiciliu.

Potrivit DNA, bugetul CASMB ar fi fost păgubit cu aproximativ 3 milioane euro, în intervalul ianuarie 2016-august 2017, prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Cei care beneficiau de bani ar fi avut și protecția unor persoane din conducerea Casei de asigurări de sănătate a Capitalei, dar și din conducerea CNAS.

„În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, arată DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Beckham vs Wahlberg în instanță. De ce au ajuns cei doi foști prieteni la război
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?