MĂSURĂ. Aplicație online pentru declarația epidemiologică, la Aeroportul Otopeni. Pasagerii vor primi un cod QR pe telefon

MĂSURĂ. Aplicație online pentru declarația epidemiologică, la Aeroportul Otopeni. Pasagerii vor primi un cod QR pe telefon
La sosirea pe Aeroportul Internațional Henri Coadă, pasagerii pot completa online declarația epidemiologică / Sursa: Bucharest Airports
Publicat: 19/06/2020, 16:51
Actualizat: 06/04/2021, 20:58

Persoanele care intră în țară prin Aeroportul Internațional Henri Coadă pot, începând de vineri, să completeze online declarația epidemiologică. Aplicația, introdusă exclusiv pe aeroportul din Otopeni, este dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și ONG-ul Citizen Next.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a anunțat că, începând de vineri, pasagerii care intră în țară prin fluxul de sosiri al Aeroportului Internațional Henri Coandă București au la dispoziție, un chestionar on-line pentru completarea electronică a declarației epidemiologice. Această măsură este necesară pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reducerea efectelor negative înregistrate, la nivel global, de pandemia de COVID-19.

Măsură pentru reducerea timpului de așteptare

Astfel, pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declarației pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor și stabilirii de către direcțiile de sănătate publică a măsurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face oricând, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România.

Potrivit Ministerului Transporturilor, prin folosirea aplicației se reduce timpul de așteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului și, astfel, se fluidizează traficul pasagerilor care sosesc din străinătate. Totodată, se reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Utilizarea formularului web mai are ca beneficii și verificarea corectitudinii datelor completate de pasageri, precum și protejarea cetățenilor și a personalului din aeroport.

Platforma https://chestionar.stsisp.ro/  a fost dezvoltată de specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale împreună cu echipa de IT a organizației non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Naționale Aeroporturi București, companie aflată sub coordonarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Aplicația este disponibilă momentan doar la Aeroportul Internațional Henri Coandă București și poate fi accesată de pe site-ul www.bucharestairports.ro .

Platforma dezvoltată de STS pentru completarea declarațiilor în perioada stării de urgență, pentru părăsirea locuinței, respectiv localității, https://formular.sts.ro, a fost accesată de 2.439.219 de utilizatori, iar pagina formularului a înregistrat 9.134.687 vizualizări.

Care sunt pașii pentru completarea declarației

Pașii care trebuie urmați pentru completarea electronică a declarației epidemiologice de intrare în țară sunt următorii:

  • Accesați adresa https://chestionar.stsisp.ro/ folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folosiți rețeaua WiFi Otopeni Airport disponibilă în Terminalul Sosiri;
  • Completați datele solicitate de aplicație și validați, apoi trimiteți formularul;
  • Este important să menționați adresa de izolare sau să marcați adresa de izolare cu adresa de domiciliu;
  • Veți primi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicație;
  • Tipăriți declarația sau scanați codul QR la ghișeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri și ridicați declarația de acolo;
  • Prezentați-vă la ghișeele DSP.

Lista țărilor din care cetățenii asimptomatici care sosesc în România nu vor fi obligați să intre în izolare a fost aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și este în aplicare din 15 iunie: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Acestă listă se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

Din 17 iunie s-a prelungit suspendarea zborurilor din și spre Italia, Spania, Franța, Belgia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia, Iran.

Sunt permise zborurile charter din și spre aceste țări, zborurile de repatriere, transportul cargo și zborurile cu muncitori sezonieri.

Dacă una dintre aceste țări va avea indicele de risc sub 5 cazuri noi/1 milion de locuitori, atunci ea va intra pe lista verde actualizată săptămânal de INSP.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația