Medicamentele gratuite și compensate, retrase de pe liste dacă Guvernul nu revizuiește taxa clawback

Medicamentele gratuite și compensate, retrase de pe liste dacă Guvernul nu revizuiește taxa clawback
Publicat: 28/05/2012, 15:23
Actualizat: 28/05/2012, 16:58

Companiile din Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cele ale Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au anunțat că vor retrage medicamentele compensate și gratuite de pe liste dacă Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerată nesustenabilă.

Potrivit ARPIM și APMGR, deși discuțiile din luna mai cu Ministerul Sănătății și cu Ministerul Finanțelor, generate de intervenția publică a premierului Victor Ponta în prima zi după învestire, au fost transparente și constructive, nu s-a ajuns la o soluție pentru suspendarea obligațiilor de plată aferente trimestrului I din 2012 și pentru revizuirea taxei clawback.

Continuarea impunerii taxei în forma actuală va avea consecințe sociale și economice deosebit de grave, susțin ARPIM și APMGR, care cer public implicarea premiului Ponta, a ministrului de Finanțe, Florin Georgescu, a ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, și a celui delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, pentru soluționarea situației create în trecut, dar cu efecte devastatoare în viitor, au anunțat reprezentanții celor două asociații.

„Taxa clawback este nesustenabilă, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul I al anului 2012 sunt relevante în acest sens. Încercarea de a forța industria de medicamente să finanțeze întregul deficit din sistemul de sănătate nu poate duce decât la distrugerea acesteia, în detrimentul pacienților și al economiei românești. Producătorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputând achita obligația de plată la data scadentă riscând astfel sancțiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligațiile de plată aferente trimestrului I 2012 să fie anulate”, a declarat președintele APMGR, Dragoș Damian.

La rândul său, președintele ARPIM, Regis Lhomme, a precizat că, în acest moment, rezolvarea problemei legată de taxa clawback stă în mâna Guvernului, companiile neputând suporta sumele cerute.

„În ultimele trei săptămâni, am avut discuții cu reprezentanții Guvernului în care am explicat pe larg consecințele unei taxe atât de mari. Deși Ministerul Sănătății a înțeles situația critică cauzată de principiile greșite ale taxei clawback, nu s-a găsit încă o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. În acest moment, este de datoria noastră să semnalăm iminența unei crize fără precedent și este responsabilitatea statului de a rezolva această criză generată și agravată pe parcursul ultimilor ani. Producătorii internaționali doresc să sprijine și pe viitor Guvernul pentru menținerea medicamentelor pe piață, însă cer soluții de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sănătate și o schimbare radicală a principiilor taxei de clawback, astfel încât ea să reprezinte un element de control echitabil al pieței, și nu unul de blocare a acesteia. Condițiile actuale ale taxei clawback elimină orice garanție că membrii noștri își vor putea menține activitatea la același nivel de implicare în România. Credem că dacă vom fi auziți cel puțin acum, în al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot îndrepta”, a explicat Lhomme.

Principiul taxei clawback este asigurarea controlului pieței farma, nu a deficitului de 3,36% care nu poate fi sustenabil, mai spun producătorii. În opinia acestora, aplicarea taxei clawback în formula actuală și la nivelul actual ar putea avea consecințe negative și ireversibile asupra întregului sistem de sănătate.

Plata acestei taxe, spun cei de la ARPIM și APMGR, ar obliga companiile farmaceutice să restrângă producția sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate și să își reducă personalul, pentru limitarea costurilor.

Companiile avertizează că există și riscul intrării în insolvență a unor producători locali de medicamente sau retragerea de pe piața locală a unor producători internaționali.

Neplata acestei taxe de către un producător va aduce cu sine, conform legii, eliminarea tuturor medicamentelor acelui producător din lista de medicamente compensate și gratuite. „Toate acestea vor avea efecte negative în special pentru pacienți, care vor fi obligați fie să recurgă la alte scheme de tratament, fie să își cumpere din banii proprii medicamentele de pe alte piețe europene unde acestea sunt disponibile”, a explicat Sorin Popescu, coordonator grup comunicare ARPIM.

Potrivit producătorilor, cauzele principale ale acestei suprataxe excesive de aproape 35% pe suma rambursată sunt: evaluarea greșită în bugetul de medicamente a consumului real de medicamente în 2011 (5,7 miliarde lei, față de un consum real de 6,8 miliarde lei); impunerea unei formule de calcul a taxei care nu are echivalent în Uniunea Europeană privind acoperirea integrală a deficitului, includerea în baza de calcul a TVA, precum și a adaosurilor distribuitorilor și farmaciilor; utilizarea în baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS.

Companiile membre ARPIM și APMGR propun guvernului considerarea prețului de producție ca bază de calcul, eliminându-se din aceasta adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor, precum și TVA. Ei mai cer calcularea taxei în raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate în anul precedent, asigurarea transparenței datelor folosite de CNAS pentru calculul taxei și auditarea felului în care acestea se obțin, precum și plata taxei după încasarea banilor datorați de statul român producătorilor de medicamente.

În același context, companiile membre ARPIM și APMGR spun că vor sprijini orice efort al autorităților pentru crearea unui cadru legislativ și administrativ în domeniul sănătății care să îmbunătățească în mod real accesul propulației la medicamente, în condiții de eficiență a cheltuielilor bugetare și de evitare a distrugerii industriei farmaceutice.

Organizațiile de pacienți, dar și farmaciștii și medicii, susțin revendicările companiilor.

Reprezentanții asociațiilor de pacienți sunt hotărâți ca bolnavii să iasă în stradă dacă vor rămâne fără medicamente, pentru că „oricum nu mai au nimic de pierdut”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?