Medici: Șerban Ionescu nu are neuroborelioză, în România este epidemie de acest diagnostic

Medici: Șerban Ionescu nu are neuroborelioză, în România este epidemie de acest diagnostic
Publicat: 31/05/2012, 09:18
Actualizat: 23/08/2012, 13:37

Președintele comisiei medicale care l-a evaluat pe actorul Șerban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat, miercuri, că acesta nu are neuroborelioză și că în România asistăm la un fenomen îngrijorător al „epidemiei de diagnostic” legat de această boală.

„Din păcate, în România, mai ales în București, asistăm la un fenomen care a devenit îngrijorător, respectiv «epidemia de diagnostic de neuroborelioză». Întrucât subiectul a fost deschis la ultimul congres de neurologie, ne-am interesat și noi de unde vin astfel de informații și am aflat un lucru îngrozitor și surprinzător în același timp, și anume că există un grup de persoane, dintre care nu toți sunt medici, care sunt angajați în a eticheta oameni cu neuroborelioză, iar dintre persoanele care sunt medici, una în acest caz, niciuna nu este nici neurochirurg, și nici specialist în boli infecțioase, adică oameni care au competența să diagnosticheze o neuroinfecție”, a spus prof. dr. Băjenaru.

Președintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Șerban Ionescu a explicat că nu toți oamenii cu borelioză au neuroborelioză. „Neuroborelioză ajung să aibă între cinci și maximum 12% dintre cei care au fost infestați cu borelia”, a precizat Băjenaru.

Specialistul a subliniat și că există criterii de diagnostic, în primul rând clinic, care se asociază cu o serie de teste de laborator făcute în unități acreditate conform ghidurilor de diagnostic și tratament europene. „Ca să revenim la această epidemie a unui grup diagnostic, ca și clinicieni, nu au nicio competență să pună acest diagnostic. De asemenea, testele de laborator folosite sunt neacreditate. În toate testele pe care noi le-am verificat, testele sunt negative și, chiar dacă ar fi fost pozitive, într-un laborator acreditat testele nu pun diagnostic. Se știe că, în populația normală, între 12 și 20% din aceasta poate exista serologie pozitivă, de aceea toate datele trebuie coroborate cu tabloul clinic. Nu are niciun fel de susținere toată această isterie făcută de acest grup de indivizi”, a mai spus prof. dr. Băjenaru.

Potrivit lui Băjenaru, este „dramatic și inacceptabil ceea ce se întâmplă la nivel social, adică un grup de indivizi fără niciun fel de competență, unii și fără activitate medicală, să pună un astfel de diagnostic și, mai ales, să trateze”.

„Și chiar dacă un pacient cu scleroză multiplă ar fi mușcat de o căpușă infectată și ar face borelioză, acesta ar putea-o trata cu antibiotice obișnuite. Pacientul cu scleroză multiplă care a făcut borelioză vindecă borelioaza cu antibiotic, dar nu scleroza multiplă. Cazul particular al lui Șerban Ionescu este clar acesta nu are neuroborelioză, din păcate această isterie a fost cultivată de niște oameni care nu sunt autorizați și nu au cunoștințe în domeniu. La Fundeni, cel care face diagnosticul este un biolog”, a conchis președintele comisie medicale care l-a evaluat pe Șerban Ionescu.

Ovidiu Băjenaru a mai spus că, în cazul sclerozei multiple, această isterie este și mai tragică. „Numai în București există cinci sau șase bolnavi cu scleroză multiplă cu diagnostic cert, incluși în program, și care au cerut să iasă din program întrucât ei au neurobolerioză. S-au dus și și-au făcut o serie de teste suplimentare, după care au constatat că nu au această boală și au cerut să redevină în program, dar din păcate locul fusese ocupat de alți bolnavi care erau pe listele de așteptare”, a declarat medicul.

Șerban Ionescu a fost transportat, miercuri, cu un avion privat, la o clinică din Germania, actorul fiind însoțit pe durata zborului spre Munchen de un echipaj SMURD, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Bogdan Oprița.

Actorul a fost diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înțepătura unei căpușe.

La jumătatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului Șerban Ionescu, banii fiind acordați din Fondul de rezervă.

Executivul a purtat discuții cu reprezentanții unei clinici din Germania, pentru asigurarea tratamentului medical. Starea de sănătate a lui Șerban Ionescu se ameliorase și continua tratamentul cu antibiotice, anunța atunci Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, declara că actorul Șerban Ionescu va merge într-o clinică din străinătate întrucât în România nu există posibilitatea de a face investigații pentru stabilirea unui diagnostic concret, fiind un caz cu care specialiștii nu s-au mai întâlnit. „Există dificultate de diagnostic, nu avem posibilitatea de a face investigații, vorbim de două sau trei posibile diagnostice”, a spus Vasile Cepoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...