Medicii, alarmați de creșterea numărului de copii obezi și supraponderali, cer măsuri MS

Redactor:
Mădălina Chițu
Medicii, alarmați de creșterea numărului de copii obezi și supraponderali, cer măsuri MS
Medicii participanți la cel de-al șaptelea Congres Național de Obezitate de la Cluj-Napoca au cerut, vineri, Ministerului Sănătății să ia măsuri de reducere a cazurilor de copii obezi sau supraponderali, estimate între 10 și 15 la sută la nivel național, considerând că aceste cifre sunt "alarmante"

Medicii participanți la cel de-al șaptelea Congres Național de Obezitate de la Cluj-Napoca au cerut, vineri, Ministerului Sănătății să ia măsuri de reducere a cazurilor de copii obezi sau supraponderali, estimate între 10 și 15 la sută la nivel național, considerând că aceste cifre sunt „alarmante”.

Președintele Congresului Național de Obezitate, Gabriela Roman, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, în ultima zi a manifestării, că trebuie pus accent pe prevenție, care presupune evaluări periodice ale copiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Datele rezultate din mai multe studii arată că peste 50 la sută din populația adultă din România este cu obezitate sau supragreutate și aproximativ între 10 și 15 la sută dintre copii, ceea ce înseamnă că la copii ne situăm în media prevalenței în Europa. Sunt cifre în ceea ce privește copiii care ar trebui să ne alarmeze, iar important este să intervenim, și să nu le lăsăm să crească. Noi, ca și specialiști, vrem să vedem venind de sus, de la Ministerul Sănătății, programe care să includă prevenția. Ar trebui ca ministerul să lucreze prin intermediul medicilor de familie, pentru că aceștia au în primul rând rolul de a menține sănătatea populației. Trebuie pus accent pe prevenție, care presupune evaluări periodice ale copiilor, în așa fel intervenția să nu devină, ulterior, mai grea”, a spus Roman.

Potrivit acesteia, și părinții ar trebui să se implice, dar și autoritățile școlare și cele locale.

„Cauzele obezității la copii țin de alimentația mai bogată caloric și lipsa de activitate fizică. Și părinții ar trebui să înțeleagă care este problema, și să lase copiii să facă sport, nu să fie sedentari și cu capul în calculator. Cumva, să îmbine activitatea fizică și alimentația echilibrată în care fast-food-ul își are locul doar ocazional. Iar la școală, orele de educație fizică ar trebui să aibă loc cu adevărat”, a subliniat Gabriela Roman.

În cadrul congresului s-a anunțat începerea, până la sfârșitul anului, a unui studiu asupra populației care va fi efectuat la nivel național și care are ca obiectiv evaluarea prevalenței factorilor de risc pentru creșterea ponderală, respectiv componentele stilului de viață – alimentație, activitate fizică, stres, durata somnului.

Cel de-al de-al șaptelea Congres Național de Obezitate s-a desfășurat între 9 și 11 octombrie la Cluj-Napoca sub egida Asociației Române pentru Studiul Obezității (ARSO) și a Asociației Europene pentru Studiul Obezității (EASO).

Evenimentul a reunit medici specialiști din România, Cehia, Serbia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Austria, Germania sau Turcia.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Simona Halep a dat LOVITURA! Vestea cea mare a venit în urmă cu scurt timp....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
ULTIMĂ ORĂ! Andreea Marin revine în televiziune. E OFICIAL! Anunțul tocmai a fost făcut
ȘCOLILE rămân închise. DECIZIA ministrului…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide