Medicii de familie nu eliberează rețete nici luni

Medicii de familie nu eliberează rețete nici luni
Publicat: 01/04/2016, 15:32
Actualizat: 01/04/2016, 16:27

Medicii de familie nu vor semna rețete compensate și bilete de trimitere, vineri și luni, în semn de protest față de autoritățile din sănătate, însă au decis să consulte gratuit pacienții vineri, au declarat reprezentanții Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF) și cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri.

În ceea ce privește contractele-cadru, reprezentanții medicilor de familie spun că din cauza haosului birocratic, de 10 ani de zile semnează contracte retroactive, ceea ce este ilegal.

„De zece ani suntem în situația de a semna ilegal contracte retroactive, un contract adițional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Vă anunț că astăzi este 1 aprilie și contractul vechi nu mai este valabil. Dorim să intrăm în normalitate și legalitate. (…) Această decizie a noastră, o parte dintre noi o vor menține, alții s-au speriat că au fost luați la telefoane om cu om. Această atenționare, acest avertisment dorește să spună că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puțin de trei luni. (…) Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiționale, dar dorim să le semnăm legal – la timp”, a precizat președintele SNMF, Rodica Tănăsescu. Potrivit acesteia, pacienții susțin protestul medicilor de familie.

La rândul său, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că „prin această formă de protest ne dorim să fim auziți, să se știe că existăm și că aceasta este doar prima formă și una dintre forme”.

În ceea ce privește urgențele majore care pot ajunge la medicul de familie în cele două zile în care nu se vor semna rețele compensate și bilete de trimitere, Mihăilă a spus că „urgența majoră ajunge la spital, dacă este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgență, rezolvăm, cele mai multe medicamente pentru afecțiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgențele febrile nu este nimic compensat”.

Mai departe, ea a spus că forma actuală de protest va fi urmată de o alta în care vor fi implicați și pacienții.

Având în vedere problemele cu care s-au confruntat medicii de familie în sistem, în ultimii ani, SNMF și FNPMF au lansat vineri și un document cu punctul lor de vedere – „Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului și politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbușește”.

Documentul va fi trimis către toate instituțiile și autoritățile din Sănătate, dar și către Administrația Prezidențială.

„Bugetul total al Sănătății în 2016 este de 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezintă contribuția statului, restul de 3,34% din PIB reprezintă contribuțiile asiguraților în fondul de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetățenilor, însă se bazează pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contribuția cetățenilor și angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate către FNUASS”, se arată în documentul medicilor de familie. În acest an, la medicii de familie va ajunge 5,75% din bugetul FNUASS. Medicii ar vrea ca procentul să crească la 12% pentru asistența medicală primară și indică drept surse de finanțare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere către bugetul Sănătății..

Nu în ultimul rând, SNMF și FNPMF au recomandat publicarea pe pagina CNAS trimestrial a numărului de puncte per capita și per serviciu realizate de cabinetele de familie pe județe.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...