Medicii dentiști, fără bani de la CNAS în aprilie, toți pacienții plătesc asistența stomatologică

Medicii dentiști, fără bani de la CNAS în aprilie, toți pacienții plătesc asistența stomatologică
Publicat: 08/04/2013, 14:21
Actualizat: 18/05/2015, 21:22

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistența medicală stomatologică, astfel că medicii dentiști nu vor mai putea acorda consultații gratuite categoriilor defavorizate și copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a alocat fonduri în aprilie pentru asistența stomatologică, nu vor fi încheiate acte adiționale pentru această perioadă și nici pentru restul anului.

„Având în vedere faptul că, prin adresa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistența medicală stomatologică – activitate curentă», vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiționale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistență. Totodată, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistență pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS”, se arată în anunțul postat de CASMB.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistenței medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive și tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani și pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecțiunilor pulpare la dinți, extracțiile, montarea protezelor acrilice și revizia acestora.

Medicii dentiști susțin că România este țara cu cele mai multe persoane cu carii dentare și în care alocațiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătății. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele județe, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte județe primesc 200 de lei.

Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporție de 40 – 60 la sută. De la 1 aprilie, toată lumea va plăti atunci când merge la stomatolog, au mai arătat medicii dentiști.

În octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Naționale a Asociațiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunța că numărul celor care solicită tratament dentar a scăzut cu 20 la sută față de 2011, întrucât plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici măcar copiii neavând gratuitate absolută.

„Din păcate, numărul celor care solicită tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cât să-și potolească durerea”, declara atunci Alexandru Brezoescu, la conferința de presă din deschiderea Congresului Internațional de Medicină Dentară.

Brezoescu critica faptul că, an de an, Casa Națională de Asigurări de Sănătate micșorează plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel că banii se termină „după două proteze”.

„Din păcate, medicina dentară este cea mai vitregită. Alocația pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS alocă un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei. Din acești bani, ar putea fi puse două proteze. Dacă nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea câtorva carii simple, câteva extracții și cam atât”, mai spunea Brezoescu.

Uniunea Națională a Asociațiilor Stomatologice a cerut atunci CNAS să încheie contract de asigurări de sănătate direct cu pacienții, și nu cu medicii.

În Capitală sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai puțin de 10 la sută, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Dacă toți stomatologii ar încheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecărui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Brezoescu preciza că în București funcționează 130 de cabinete stomatologice școlare, banii alocați tratamentelor ajungând pentru mai puțin de 100.000 de copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”