Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puțin două-trei salarii medii pe economie. Cu cât ar trebui să fie plătiți medicii din România dacă se aprobă această cerere

Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puțin două-trei salarii medii pe economie. Cu cât ar trebui să fie plătiți medicii din România dacă se aprobă această cerere
Publicat: 20/05/2012, 19:00
Actualizat: 21/05/2012, 09:08

Medicii europeni cer guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene garantarea salariului minim pentru doctorii de spital, însă nu mai puțin de două-trei salarii medii pe economie, și asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din statele UE, informează Mediafax.

În momentul de față, conform celor mai recente date al Institutului Național de Statistică (INS), în sistemul sanitar salariul mediu net este de 1.254 de lei. Salariul mediu net pe economie este de 1.543 de lei, cu peste 23% mai mare decât cel de la Sănătate. Spre comparație, în administrația publică din România salariul mediu net lunar a fost, în luna martie, de 1.876 de lei, respectiv cu 50% mai mare decât cel din sistemul sanitar.

Dacă salariul minim al doctorilor din spitale ar fi echivalentul a trei salarii medii nete pe economie, atunci acesta ar trebui să fie de peste 4.600 de lei, respectiv de aproape 1.050 de euro.

Asociația Europeană a Medicilor de Spitale și Federația Europeană a Medicilor Salariați au adoptat, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în 17-19 mai, la Varna, o declarație prin care solicită guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a UE, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România transmis, duminică, agenției Mediafax.

Cele două organizații profesionale solicită, de asemenea, îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale, astfel încât să fie îndeplinite standardele științifice internaționale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanță cu calificarea lor, însă nu mai puțin de minim două sau trei salarii medii pe economie, implementarea completă și rapidă în legislațiile naționale a directivei privind timpul de lucru, obținerea unei balanțe între timpul de lucru al doctorilor și timpul personal și viața de familie, garantarea autonomiei profesionale și a autoguvernării medicilor de spital.

„Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegațiile AEMS și FEMS, reunite la Varna, consideră că menținerea calității în sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene necesită condiții de muncă potrivite pentru doctorii din spitale”, au precizat reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR).

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federația Sindicatelor Democratice ale Medicilor „Dr. Ioan Cantancuzino” și Camera Federativă a Medicilor.

„M-am simtit jenat când am comparat situația din România cu cea a medicilor din celelalte țări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții celorlalte țări au rămas șocați de condiția medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obține, timpul de lucru și încălcarea independenței profesionale. Delegațiilor celor două organizații și-au manifestat susținerea pentru poziția Colegiului Medicilor din România și, în condițiile în care medicii români vor decide mișcări de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor. Au fost delegați care au considerat rușinoase veniturile medicilor din România și Bulgaria. De aceea, menționarea veniturilor de două-trei ori este o consecință și a situației din România și Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, președintele CMR.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vlad Tica, a fost ales vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociație profesională care are ca scop principal îmbunătățirea tuturor aspectelor legate de condițiile din spitalele din Europa. Asociația apără interesele medicilor de spital, se implică în dezbaterile legate de directivele europene și legislația națională în ceea ce privește condițiile de muncă, Directiva Europeană privind Timpul de Lucru, Directiva privind Serviciile în Sănătate, libera mișcare a profesioniștilor din sănătate, a precizat CMR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult