Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puțin două-trei salarii medii pe economie. Cu cât ar trebui să fie plătiți medicii din România dacă se aprobă această cerere

Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puțin două-trei salarii medii pe economie. Cu cât ar trebui să fie plătiți medicii din România dacă se aprobă această cerere
Publicat: 20/05/2012, 19:00
Actualizat: 21/05/2012, 09:08

Medicii europeni cer guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene garantarea salariului minim pentru doctorii de spital, însă nu mai puțin de două-trei salarii medii pe economie, și asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din statele UE, informează Mediafax.

În momentul de față, conform celor mai recente date al Institutului Național de Statistică (INS), în sistemul sanitar salariul mediu net este de 1.254 de lei. Salariul mediu net pe economie este de 1.543 de lei, cu peste 23% mai mare decât cel de la Sănătate. Spre comparație, în administrația publică din România salariul mediu net lunar a fost, în luna martie, de 1.876 de lei, respectiv cu 50% mai mare decât cel din sistemul sanitar.

Dacă salariul minim al doctorilor din spitale ar fi echivalentul a trei salarii medii nete pe economie, atunci acesta ar trebui să fie de peste 4.600 de lei, respectiv de aproape 1.050 de euro.

Asociația Europeană a Medicilor de Spitale și Federația Europeană a Medicilor Salariați au adoptat, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în 17-19 mai, la Varna, o declarație prin care solicită guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a UE, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România transmis, duminică, agenției Mediafax.

Cele două organizații profesionale solicită, de asemenea, îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale, astfel încât să fie îndeplinite standardele științifice internaționale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanță cu calificarea lor, însă nu mai puțin de minim două sau trei salarii medii pe economie, implementarea completă și rapidă în legislațiile naționale a directivei privind timpul de lucru, obținerea unei balanțe între timpul de lucru al doctorilor și timpul personal și viața de familie, garantarea autonomiei profesionale și a autoguvernării medicilor de spital.

„Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegațiile AEMS și FEMS, reunite la Varna, consideră că menținerea calității în sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene necesită condiții de muncă potrivite pentru doctorii din spitale”, au precizat reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR).

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federația Sindicatelor Democratice ale Medicilor „Dr. Ioan Cantancuzino” și Camera Federativă a Medicilor.

„M-am simtit jenat când am comparat situația din România cu cea a medicilor din celelalte țări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții celorlalte țări au rămas șocați de condiția medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obține, timpul de lucru și încălcarea independenței profesionale. Delegațiilor celor două organizații și-au manifestat susținerea pentru poziția Colegiului Medicilor din România și, în condițiile în care medicii români vor decide mișcări de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor. Au fost delegați care au considerat rușinoase veniturile medicilor din România și Bulgaria. De aceea, menționarea veniturilor de două-trei ori este o consecință și a situației din România și Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, președintele CMR.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vlad Tica, a fost ales vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociație profesională care are ca scop principal îmbunătățirea tuturor aspectelor legate de condițiile din spitalele din Europa. Asociația apără interesele medicilor de spital, se implică în dezbaterile legate de directivele europene și legislația națională în ceea ce privește condițiile de muncă, Directiva Europeană privind Timpul de Lucru, Directiva privind Serviciile în Sănătate, libera mișcare a profesioniștilor din sănătate, a precizat CMR.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Câți români își fură compania la care lucrează. Studiul care ne face de rușine în...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Veste NĂUCITOARE despre Simona Halep. Anunțul a fost făcut
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...