Medicul Aurelia Drăghici, numită director general interimar al Institutului Cantacuzino

Medicul Aurelia Drăghici, numită director general interimar al Institutului Cantacuzino
Publicat: 22/10/2013, 09:52
Actualizat: 11/02/2019, 14:19

Medicul Aurelia Grațiela Drăghici a fost numită director general al Institutului Cantacuzino, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la aproape trei luni de la demiterea lui Radu Iordăchel.

„Ministrul Sănătății i-a dispus noului director realizarea planului de acțiuni întocmit de Consiliul de Administrație (…) și să aibă în vedere prevenirea unor situații precum cele care au dus la destituirea fostului director general”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de Ministerul Sănătății (MS).

Noul director al institutului, dr. Aurelia Drăghici, are 47 de ani și este medic primar obstetrică-ginecologie și consilier general al Capitalei, din partea USL.

Potrivit MS, raportul Corpului de control al ministrului Sănătății referitor la activitatea defectuoasă a fostului director general consemnează, printre altele, faptul că acesta, „prin activitatea desfășurată, dovedește lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu și lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcționării Institutului Cantacuzino”.

MS enumeră și principalele concluzii ale raportului, printre care aceea că „șase contracte au fost încheiate cu aceiași firmă de avocatură, cabinetul de avocatură Gavriloi Marius, firmă care, în prezent îl reprezintă pe directorul general, domnul Radu Iordăchel în dosarul nr. 8116/299/2013, cauză în care Ministerul Sănătății a formulat o contestație la executare silită iar domnul Radu Iordăchel are
calitatea de pârât (intimat)”.

O altă concluzie privind mandatul lui Iordăchel la conducerea institutului este că „directorul general, prin activitatea desfășurată, dovedește lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu și lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcționarii institutului, prin urmare, la 30.06.2013, institutul înregistrează pierderi de aproximativ 6.596 mii lei”, mai precizează MS.

„Invocarea lipsei de atribuții privind reluarea producției de vaccin și a faptului că atribuțiile au fost conferite integral Directorului General Adjunct, este falsă. Directorul General Adjunct are atribuții, conform Hotărârii CA nr. 123/11.02.2013 și a deciziei nr. 177/08.02.2013, în ceea ce privește investițiile și finalizarea ariei de fabricație a vaccinului gripal, precum și obținerea autorizațiilor de ANMDM pentru acesta”, mai arată MS, despre Iordăchel.

Tot despre fostul director, MS reclamă, citând din raport, „întocmirea unui dosar de achiziție, semnarea unui contract și recepția lucrărilor aferente fără a avea acordul Comitetului
de Direcție în acest sens”. „Comitetul de Direcție a fost informat doar cu privire la existența unei oferte și la faptul că aceasta urma să mai fie negociată. De la sine putere, domnul director general Radu Iordăchel, fără a avea aprobarea Comitetului Director, a pus rezoluție pe oferta firmei S.C. EST Proiect, pentru servicii de analiză seismologică, ca fiind aprobată în ședința din data de
02.07.2013, fapt nereal, întrucât în cadrul ședinței se menționează negocierea și a unui alt cost”, se arată în comunicatul MS.

Lui Iordăchel i se mai reproșează „neîndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul ședinței CA din 30.05.2013, privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă la nivel de
unitate, cu repercursiuni asupra disponibilității personalului adecvat pentru producția vaccinului gripal”, precum și faptul că „mai multe proiecte finanțate din fonduri europene, derulate de Institut, au
probleme grave în implementare, conform informării făcute în ședința CA din data de 30.05.2013, cu consecințe asupra situației juridice și economice a Institutului, firma Paralela 45 solicitând
insolvența acestuia”.

Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficiențe de management, au declarat în 31 iulie, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Sănătății.

Atribuțiile lui Iordăchel i-au fost date atunci directorului adjunct Ovidiu Antal, au mai spus sursele citate.

Radu Iordăchel a declarat că eliberarea sa din funcție este ilegală și o va ataca în instanță, însă mai grav, în opinia sa, este că instituția nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunțat de MS.

Iordăchel ocupa această funcție din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituției i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activității institutului.

Radu Iordăchel s-a aflat și anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective și de remediere a deficiențelor la liniile de producție ale institutului nu a fost îndeplinit.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activității institutului și a discutat cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producția de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinii B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican